Wielkanocne Dzieło Caritas

Przez cały okres Wielkiego Postu wierni  mogli nabyć paschaliki, które zabrali ze sobą na liturgię Wigilii Paschalnej. Na Liturgii Światła rozświetliło nasze świątynie prawie 13 tysięcy paschalików, które wskazując na nasz chrzest przypominają o wypełnianiu uczynków miłosierdzia względem najuboższych.

Podczas XII zbiórki żywności pod hasłem „Tak, Pomagam!” nasi wolontariusze zebrali ponad 13 tysięcy kg żywności o długim terminie przydatności do spożycia. Dzięki pomocy Dolnoślązaków udało nam się przygotować indywidualne paczki, dopasowane do potrzeb ubiegających się o taką pomoc osób. Oprócz osób bezdomnych, chorych i bezrobotnych ubiegały się o takie wsparcie również rodziny wielodzietne i osoby samotnie wychowujące dzieci. Szacujemy, że taka pomoc dotarła do ponad 2500 osób. Tegorocznym rekordzistą okazał się Parafialny Zespół Caritas z Milicza, który zebrał 2362 kg żywności.

W koszyczkach ze święconką znajdzie się ponad 25 tysięcy czekoladowych baranków, które mają nam przypominać o męce, śmierci i zmartwychwstaniu Chrystusa. Dochód z ich sprzedaży zostanie podzielony między Caritas diecezjalną a parafię, która pozyskane w ten sposób środki może przeznaczyć na działalność charytatywną.

Na wielkanocnych stołach, podczas niedzielnego śniadania zapali się ponad 8 tysięcy dużych i 7 tysięcy małych świec, które są symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego i znakiem jedności z potrzebującymi. Wrocławska Caritas z przekazanych środków dofinansuje kolonie dla potrzebujących dzieci.

Wszystkim, którzy wsparli nasze akcje serdecznie dziękujemy. Szczególne słowa uznania i podziękowania kierujemy do setek wolontariuszy, którzy zbierali żywność (ponad 600 osób) i rozprowadzali świece oraz wielkanocne baranki (ponad 1000 członków ze 116 Parafialnych Zespołów Caritas).

Przypominamy, że akcja „Talent miłosierdzia” wcale nie musi zakończyć się wraz ze Świętami Wielkanocnymi. Z toreb i jej idei można korzystać przez cały rok, bo „ubogich zawsze będziecie mieć u siebie” (Ewangelia św. Jana 12,8).