W sierpniu z jadłodajni przy ul. Słowiańskiej we Wrocławiu nie unosi się zapach gotującej się zupy. Raczej jest to woń farb i zaprawy:

– Sierpniową przerwę w normalnej pracy wykorzystaliśmy na odświeżenie wnętrza – opowiada ks. Dariusz Amrogowicz, Dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej – 130 000 posiłków rocznie i prawie 500 osób dziennie, to nasza codzienność, która powoduje eksploatowanie się budynku – wyjaśnia dyrektor.

Korzystającymi z tej pomocy są osoby w trudnej sytuacji materialnej, bezrobotne, mające na utrzymaniu kilku członków rodziny, nierzadko pobierające posiłek dla całej rodziny. To również  osamotnieni i niesamodzielni seniorzy. Ta forma pomocy ma szczególne znaczenie dla osób bezdomnych, dla których kromka chleba i gorąca zupa decydują wręcz o przeżyciu. Jak mówią pracownicy, zupy nigdy nie brakuje, ale i nigdy nie zostaje.

– Dzięki środkom Caritas Polska udało nam się nie tylko odmalować ściany i wymienić popękane kafle podłogowe, ale również zakupiliśmy zamrażarkę i  lodówkę. – wylicza Michał Brzezicki, koordynator projektów Caritas, – będą potrzebne do ratowania żywności, którą otrzymujemy z Banku Żywności we Wrocławiu – dodaje.

Remont i prace z nim związane zaplanowane zostały jeszcze wiosną, niestety od tego czasu ceny się zmieniły.

– Jeśli ktoś z Państwa może wesprzeć to dzieło, to prosimy o wpłaty na nasze konto. Wszyscy odczuwamy zmianę kosztów pracy i nowe ceny artykułów, również budowlanych, zwiększyły końcową kwotę całego przedsięwzięcia – mówi ks. Dariusz Amrogowicz.

Konto bankowe dla darowizn na jadłodajnie:
69 1020 5242 0000 2502 0027 8143

Jadłodajnie prowadzone przez Caritas  Archidiecezji Wrocławskiej to największe regularne dzieło, które nieustannie świadczy konkretną pomoc, każdego dnia zapewniając ciepły posiłek kilkuset osobom. Ten sposób posługi sięga czasów apostolskich (por. Dzieje Apostolskie) i jest wpisany w charytatywną działalność Kościoła od samego jego początku. Dziś prowadzone są dwie jadłodajnie: we Wrocławiu – przy ul. Słowiańskiej i w Oławie. Na pytanie, jaka dziś jest zupa, najbardziej oczekiwana odpowiedź to: gorąca.