Drodzy Koordynatorzy Wolontariatu, Opiekunowie SKC i Liderzy PZC,

W tym tygodniu zapraszamy was na dwa spotkania:

• 12.11.2020 godzina 14:00 – 15:00 Spotkanie online: wolontariat Caritas kontra covid

Konsekwencje pandemii koronawirusa dotknęły wszystkich. W szczególności na seniorów, osoby chore, ludzi w trudnej ekonomicznie sytuacji oraz młodzież, która mierzy się z edukacją zdalną i brakiem relacji rówieśniczych. W nowej rzeczywistości zmieniło się to, w jaki sposób funkcjonują organizacje i instytucje niosące pomoc najbardziej potrzebującym oraz skala i znaczenie zaangażowania społecznego.

Zapraszamy na spotkanie online koordynatorów i osoby zajmujące się wolontariatem w diecezjach. Porozmawiamy o zmianach, rozwiązaniach i dobrych praktykach.

• W jaki sposób diecezje organizują wolontariuszy, aby osoby potrzebujące otrzymały konieczne wsparcie?
  • Jak mogą działać SKC, PZC i CWC w okresie pandemii?
  • Jak pomagać w czasie pandemii?

Podaje link do spotkania:

W spotkaniu, może uczestniczyć dowolna liczba osób z diecezji.

• 14.11.2020 godzina: 15:00 – 15:45 Spotkanie formacyjne online dla wszystkich osób zajmujących się wolontariatem.

Rozpoczynamy cykl spotkań formacyjnych online. Będą one prowadzone w każdy drugi piątek miesiąca o 15:00 – 15:45.

Pierwsze spotkanie 13.11.2020, poprowadzi je brat Cordian Szwarc, zastępca Dyrektora Caritas Polska.

Podaje link do spotkania:

W spotkaniu, może uczestniczyć dowolna liczba osób z diecezji Do zobaczenia!