Kolędy, życzenia i słowa życzliwości słychać było dziś, w Wigilię Bożego Narodzenia na pl. Solnym we Wrocławiu. Ponad zebranymi wrocławianami unosił się zapach świątecznych potraw: pierogów, barszczu, smażonej ryby i kapusty z grzybami. Wydano 1000 porcji przygotowanych na Wrocławską Wigilię a sami wrocławianie upiekli mnóstwo dobra na święta, którymi ochoczo podzielili się z najuboższymi.
Bóg się rodzi, moc truchleje, słowa tej pięknej polskiej kolędy rozpoczęły Wrocławską Wigilię zorganizowaną przez Miasto Wrocław wraz z Caritas Archidiecezji Wrocławskiej oraz AmRest.
-Życzę byście w czasie Świąt doświadczyli miłości Boga i ludzkiej życzliwości – mówił Abp Józef Kupny na Wigilii Wrocławian. Wśród składających życzenia był również wojewoda dolnośląski, Paweł Hreniak, oraz Jacek Sutryk Dyrektor Departamentu Spraw Społecznych. Wyrazy serdecznej życzliwości pamięci przyjęli wrocławianie, na co dzień korzystający z pomocy jadłodajni, łaźni czy placówek prowadzonych prze wrocławski MOPS. Ze sceny płynął piękny śpiew kolęd w wykonaniu kapeli Folkowej Gieni Dudki, scholii San Damiano oraz scholii KSM Archidiecezji Wrocławskiej. W przygotowanie i obsługę wydarzenia zaangażowane było Wojsko Polskie z Wrocławskiego 10 Pułku dowodzenia oraz szereg wolontariuszy, m. in. z Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży i wolontariuszy Światowych Dni Młodzieży oraz harcerzy. Nie można też nie wspomnieć o podopiecznych wrocławskiej Caritas, osobach bezdomnych, które również czynnie włączyły się w przygotowanie Wrocławskiej Wigilii.
Co znamienne, dziś w oczach ubogich i bezdomnych widać było niezwykły blask. Nie wiemy czy spowodowała go obfitość wigilijnych potraw, wspomnienia dawnych lat i rodzinnych wigilii, czy może życzliwość wrocławian, dzielących się z potrzebującymi swoimi świątecznymi wypiekami. Z radością przyjmowali życzenia składane im przez Arcybiskupa Józefa Kupnego i chętnie podejmowali rozmowę. Może to był najbardziej istotny wymiar tego niezwykłego spotkania na pl. Solnym.
Warto zaznaczyć, że zostały wydane dokładnie wszystkie porcje wigilijnych potraw, które zostały przygotowane. W sumie wolontariusze wraz z żołnierzami nałożyli 6000 pierogów, 120 kg smażonej ryby, 400 litrów barszczu, 1000 bułek oraz 140 kg śledzi z cebulką. Z wojskowej kuchni polowej wydobywał się aromat kapusty z grzybami przygotowanych przez Kuchnię Charytatywną Franciszkanów we Wrocławiu – Karłowicach. W czerwonych namiotach Caritas można było otrzymać słodki dar od wrocławian w ramach akcji „Upiecz dobro na święta”.
Partnerem całego wydarzenia był AmRest, którego wolontariusze również pomagali w obsłudze Wrocławskiej Wigilii. Głównym organizatorem świętowania w samym centrum naszego miasta było Miasto Wrocław.