Do Caritas co roku tuż przed świętami pukają setki osób prosząc o podstawowe artykuły żywnościowe, tak aby na święta było trochę inaczej, trochę obficiej.   – To co dla większości Polaków jest artykułem kupowanym podczas codziennych zakupów dla najuboższych staje się świątecznym, wyczekiwanym przysmakiem.  – podkreśla Robert Jadwiszczak, koordynator zbiórki żywności. Każdego roku Caritas Archidiecezji Wrocławskiej przygotowuję różnego rodzaju paczki żywnościowe.  Tysiąc kartonów wraz z Gminą Wrocław przekazaliśmy dla seniorów z Wrocławia,  niemal 20 ton żywności trafiło po zbiórce „Tak. Pomagam !” do ponad 4000 gospodarstw domowych.  Na koniec zostało ostatnie 750 paczek przygotowywanych dla osób dotkniętych kryzysem bezdomności i korzystających na co dzień z jadłodajni Caritas.

Tuż przed świętami osoby korzystające z pomocy jadłodajni Caritas zostały zaproszone po odbiór świątecznych paczek. –  To rodzaj ekwiwalentu świątecznego na dni, w których nie będą mogli liczyć na gorącą zupę w naszej placówce.  Dlatego w każdej paczce znalazł się świeży bochen chleba, trochę konserw, ser, parówki i coś słodkiego – wylicza Michał Brzezicki z wrocławskiej Caritas .  22 grudnia ubodzy spotkali się na opłatku.

W spotkaniu wziął udział Metropolita Wrocławski ksiądz arcybiskup Józef kupny, oraz Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk. Do najuboższych skierowali swoje życzenia, połamali się opłatkiem oraz osobiście wręczali świąteczne paczki.

Wszyscy obecni zostali zaproszeni do udziału we Wrocławskiej Wigilii, aby wspólnie, 24 grudnia  o godz. 10.00 spotkać się na wrocławskim rynku, przełamać się opłatkiem, pokolędować i  spożyć świąteczne potrawy. – To zaproszenie skierowane jest nie tylko do samotnych i najuboższych, ale tak naprawdę do wszystkich Wrocławian, tak, aby ten dzień był wspólnym przeżywaniem Bożego Narodzenia, przyjścia maleńkiego Chrystusa, który w ubóstwie betlejemskiej stajenki przyszedł na świat nie bojąc się ludzkie słabości i  biedy. – zaprasza ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor wrocławskiej Caritas. Dlatego w tym dniu warto, aby  wszyscy wrocławianie spotkali się w samym centrum miasta, dzieląc się życzeniami oraz przekazując dla najuboższych słodkości przygotowywane na świąteczny stół. –To właśnie podczas akcji „Upiecz dobro na Święta” może po raz czwarty dokonać się wrocławski cud, cud rozmnożenia ciasta i dobra zachęca Paweł Trawka, rzecznik wrocławskiej Caritas i dodaje –Gdy będziemy przygotowywać serniki i makowce, pierniki, ciasta i ciasteczka na świąteczny stół pomyślimy czy przypadkiem połowa z tego co przygotowujemy nie byłaby wystarczająca na świąteczny czas? A druga część oddana najuboższym i samotnym czy nie przyniosła by o wiele większej radości świątecznej? – pyta.

Pokrojone ciasta można przynosić w dniu Wigilii 24 grudnia od godziny 6:00 rano na wrocławski rynek do namiotów Caritas.

Jadłodajnie Caritas Archidiecezji Wrocławskiej w okresie zimowym pracuję od poniedziałku do soboty wydając każdego dnia ponad 600 porcji gorącej zupy z wkładką oraz pieczywo.  Rocznie Caritas Archidiecezji Wrocławskiej przygotowuje ponad 160 000  talerzy zupy.