Skarbonki w domach niech staną się rodzinnym rachunkiem sumienia. Kiedy weźmiemy je wieczorem, od razu sprawdzimy, czy mieliśmy dziś chwilę na post, modlitwę i czy obdarowaliśmy kogoś jałmużną.

Pierwszym słowem jest słowo post, który jest szkołą wolności i ćwiczeniem naszej silnej woli. Ta praktyka pomoże nam znaleźć wolność. Odmawiamy sobie rozrywki, zakupów, ulubionych smakołyków, a zaoszczędzony czas i pieniądze możemy wykorzystać w ćwiczeniu nr 3.

Niezwykle istotna jest modlitwa, czyli spotkanie i osobista relacja z Bogiem. Dla wielu jest to oddech, życie, uniesienie serca, ale też wdzięczność za wszystko, co od Niego otrzymaliśmy. Te 40 dni pomoże nam odkryć, czym modlitwa jest dla mnie osobiście, jak mogę ją pogłębić, jak przez nią zmierzać do Boga.

Ćwiczenie duchowe nr 3 to jałmużna To, co zaoszczędziliśmy dzięki praktyce postu ofiarujmy komuś, dla kogo będzie to dar nieoceniony. Ważna uwaga, aby dzielić się z potrzebującymi nie tym, na czym nam zbywa, ale tym, co ma dla nas wartość.

Skarbonki, które od początku Wielkiego Postu można zabrać do domu ze swojego kościoła, niech wrócą wypełnione do parafii w Wielkim Tygodniu, w Niedzielę Miłosierdzia, bądź w innym określonym przez duszpasterzy terminie. Zgromadzone w ten sposób środki będą wykorzystane lokalnie kampanii oraz w akcjach charytatywnych organizowanych przez Caritas Archidiecezji Wrocławskiej.

O akcji można posłuchać na stronie Radia Rodzina:

Zauważyć bliźniego w potrzebie

Oraz przeczytać na stronie wrocławskiego Gościa Niedzielnego:

Pobierz skarbonkę do samodzielnego druku