3400 kart i bonów podarunkowych trafi do osób z Ukrainy uciekających przed wojną we Wrocławiu. Caritas Archidiecezji Wrocławskiej przeznaczy na bezpośrednie wsparcie uchodźców 170 000 zł. Spółka Deerfos ufundowała karty za kwotę 50 000 zł. Caritas Polska przekazała bony o wartości 20 000 zł. Pozostała pula pochodzi  ze środków zebranych w Archidiecezji Wrocławskiej, które decyzją ks. abp. Józefa Kupnego zostały przeznaczone na ten cel.

– Od 1 czerwca w biurach Caritas na wrocławskim Ostrowie Tumskim otwieramy Centrum Pomocy Uchodźcom.   Będzie w nim można również uzyskać informacje o na temat innych rodzajów  pomocy we Wrocławiu oraz wsparcie psychologiczne. Obecność sióstr Serca Bożego doświadczonych w pracy z Ukraińcami gwarantuje możliwość spotkania i rozmowy pełnej empatii, wsłuchanej w ukraińską duszę – wyjaśnia ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej.

Na briefingu prasowym obecni byli także: Kevin Youn – manager spółki Deerfos oraz Anna Łaszczyk – kierownik ds. kadrowo płacowych Deerfos – Nasza firma swoją siedzibę ma  niedaleko Wrocławia. Zatrudniamy  wielu pracowników z Ukrainy, dlatego chcemy wesprzeć ludzi z Ukrainy w tej trudnej sytuacji. Mamy nadzieję, że to pomoże tym, którzy cierpią z powodu wojny za wschodnią granicą Polski. Ufamy, że na Ukrainie szybko zapanuje pokój.

– Wchodzimy w drugi etap wspierania uchodźców. Do tej pory nasza pomoc polegała na organizowaniu transportów, zbiórkach produktów medycznych i żywnościowych oraz prowadzenie noclegowni „Galaktyka”. Te wszystkie rzeczy są obecnie w pewien sposób wygaszane, a noclegownia przenoszona na Ukrainę – mówi Paweł Trawka, rzecznik Caritas Archidiecezji Wrocławskiej.

Karty będą wydawane w siedzibie Caritas przy ul. Katedralnej 7. Obsługiwać będziemy osoby tylko i wyłącznie po telefonicznej rejestracji.

Można jej dokonać od poniedziałku do piątku od 8.00 do 16.00 (dyżurują przy nim siostry posługujące się językiem ukraińskim).

Rejestracja wyłącznie telefoniczna:

511 507 287

Po wcześniejszym zarejestrowaniu telefonicznym będzie można w wyznaczonym terminie zgłosić się do biura Centrum Pomocy Uchodźcom, aby odebrać karty i bony podarunkowe. –

Warunkiem otrzymania karty podarunkowej jest spełnienie odpowiednich warunków m.in. pobyt w Polsce po 24 lutego, czy paszport na każdego z członków rodziny (lub aktu urodzenia dziecka) oraz dokument o nadaniu numeru PESEL.

W biurze Centrum Pomocy Uchodźcom posługiwać będą: s. Marietta Miksa, która pracowała 23 lata na Ukrainie i s. Antonina, która z pochodzenia jest  Ukrainką. Obie należą do zgromadzenia Sióstr Bożego Serca. – Bez problemy będzie można porozmawiać z siostrami w języku ukraińskim. Zależy nam, aby nasza pomoc trafiła tylko do osób potrzebujących. Stąd te etapy kwalifikacji. Nasze siostry mają doświadczenie w pomaganiu, a rozmowa z osobami, które przyjdą, ma zweryfikować rzeczywiste potrzeby ludzi,  oraz dać możliwość „wygadania się” – zaznacza Paweł Trawka i dodaje: – Im większa rodzina, tym większą pomoc będzie można otrzymać. To będzie zależało od indywidualnego wywiadu. Karta podarunkowa przeznaczona jest na drobne zakupy z wykluczeniem np. alkoholu czy wyrobów tytoniowych. To ma być uzupełnienie różnych darów, które tym osobom udało się już pozyskać w punktach pomocowych. To nie są bony do sklepów odzieżowych, lecz karta pomagająca w przeżyciu, w utrzymaniu się.

ЦЕНТР ДОПОМОГИ БІЖЕНЦЯМ З УКРАЇНИ

КАРІТАС ВРОЦЛАВСЬКОЇ АРХІДІЄЦЕЗІЇ

Для того, щоб біженці з України могли отримати допомогу  необхідно:

1. Зареєструватись в пункті допомоги ЛИШЕ за номером телефону:

511 507 287, З 8.00 ДО 16.00

1. Подарунковою картою можуть скористатися ЛИШЕ ті, хто має статус біженця
  2. Для того, щоб отримати карту, необхідно мати при собі паспорт і документ, який підтверджує надання номеру ПЕСЕЛЬ кожного члена сім’ї
  3. Ця допомога ОДНОРАЗОВА в рамках першого видання допомоги біженцям
  4. Рішення про надання та кількість карт приймає працівник Карітасу Вроцлавської Архідієцезії
  5. Карти для покупок дійсні ТІЛЬКИ в мережі магазинів Бєдронка
  6. По вище вказаному номеру телефону можна дізнатися інформацію про допомогу, яка надається у Вроцлаві для біженців