80 uczestników z archidiecezji wrocławskiej, poznańskiej, krakowskiej, z diecezji opolskiej oraz przedstawiciele Caritas Polska wzięli udział we Wrocławiu w szkoleniu dla wolontariuszy programu „Na codzienne zakupy”.

– Nasze dwudniowe spotkanie, w dniach  18 i 19 listopada, podniosło ich kompetencje i pozwoliło zdobyć wiedzę i umiejętności przydatne w pracy z seniorami.  – podkreśl ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. – Naszym celem jest nie tylko podnoszenie kwalifikacji wolontariuszy ale również troska o ich rozwój duchowy – podkreśla Dyrektor.

Na Szkoleniu nie zabrakło czasu ani na modlitwę  ani na integrację. Program rozpoczęła Eucharystia w seminaryjnej kaplicy. Ksiądz Dariusz w homilii zwrócił uwagę na potrzebę odkrywania czym jest prawdziwe miłosierdzie. Przestrzegał przed fałszywymi sposobami okazywania swojego współczucia, które zamiast nieść pomoc, niosą śmierć.

Na koniec Mszy św. wszyscy uczestnicy otrzymali medalik z wizerunkiem Matki Bożej zwycięskiej, przed którą wrocławianie modlą się w swoje katedrze. Jej orędownictwu powierzyli swoją posługę i wszystkich podopiecznych.

– Organizując ten zjazd chcieliśmy dać naszym wolontariuszom możliwość podzielenia się własnym doświadczeniem i stworzyć przestrzeń do szczerej dyskusji, również o problemach i trudnościach związanych z realizacją programu – wyjaśnia Paweł Trawka z wrocławskiej Caritas. – dlatego już na samym początku przeprowadziliśmy ćwiczenie budujące wzajemne zaufanie i pozwalające uczestnikom na szybkie  zapoznanie się. – dodaje.

Po wspólnym obiedzie przedstawiciele Caritas Polska i Fundacji Biedronki przypomnieli założenia programu „Na codzienne zakupy” i opowiedzieli o skali pomocy jaka dzięki niemu jest niesiona.

Ojciec Maciej Ziębiec CSsR z Caritas Polska podkreślał że takie spotkanie ma ukazać wolontariuszom siłę relacji, siłę wspólnoty:

–  W swoim miejscu posługi często jest tylko klika osób z którymi współpracuje a tutaj widzimy koordynatorów, liderów, animatorów – tych, którzy poruszają te kilka osób do działania. Spotykając się tutaj czerpią od drugiej osoby widząc, że coś jest możliwe, widzą osoby, które pokonały tę konkretną trudność z jaką być może sami borykają się w parafii.  – zaznaczył ojciec Maciej.

O wadze i sposobach treningi umysłu seniorów mówił wolontariuszom Paweł Trawka. Podkreślał w swym wystąpieniu konieczność nieustannego ćwiczenia pamięci, koncentracji i refleksu, pozwalania sobie na „zaśmiecanie pamięci” drobnymi informacjami takimi jak numer telefonu, słowo lub cały zwrot w obcym języku  – To jest trening dla naszego mózgu. Często myślimy że możemy sięgnąć do pamięci telefonu, sprawdzić w Internecie i w ten sposób osłabiamy naszą pamięć –  podkreślał. Wskazał też na konkretne narzędzi jak układanie puzzli, gier logicznych czy gry planszowe – Spotkanie przy planszówkach dla seniorów może być prawdziwym odkryciem! Ucząc się zasad ćwiczą pamięć, grając pobudzają cały umysł a do tego tworzą relacje z innymi graczami niszcząc głównego wroga seniora jakim jest samotność – podkreślał.

Zaufanie zbudowane podczas ćwiczeń integracyjnych zaowocowało podczas kolejnych warsztatów, kiedy wolontariusze bardzo intensywnie dzielili się swoimi metodami pracy z seniorami.

– To co moim zdaniem było szczególnie cenne w tych warsztatach to, że nie uczestnicy poruszyli też trudne kwestie przeszkadzające im w pracy. – zaznaczyła Justyna Rysiak z Fundacji Biedronka – Nie tylko mówili jakie są problemy ale wspólnie szukali rozwiązania. Trudnością czasem jest podjęcie współpracy z księżmi proboszczami i to też wybrzmiało, ale pojawiły się również sposoby rozwiązania takich przeszkód co było chyba szczególnie cenne  – mówiła przedstawicielka fundacji.

Podczas szkolenia udało się tworzyć przestrzeń do twórczego dzielenia się swoim doświadczeniem. – Tutaj mogli otwarcie powiedzieć: to zrobiliśmy dobrze, to było naszym sukcesem i inni o tym się dowiedzą, ale też powiedzieć o tym jakie mają problemy z jakimi trudnościami się mierzą – podkreśla Marta Dobrzyńska z Caritas Polska.-  Dzięki temu mogli dowiedzieć się, że inni mają podobnie i razem przekroczyć te wyzwania. Albo dowiedzą się od innych wolontariuszy jak ten problem można przekroczyć.  – dodaje.

Drugiego dnia szkolenia uczestnicy wsłuchali się w wykład o zdrowym odżywianiu seniorów. Dietetyk Tomasz Kolpiński zwracał uwagę na konieczność dobrego nawodnieni i akcentował potrzebę zamienienia sztucznej suplementacji na bogatą w witaminy i inne mikroelementy dietę złożoną z warzyw i owoców.

– Wolontariat Caritas to owszem są osoby wielkiego serca, natomiast nam zależy, żeby ta pomoc była niesiona w sposób profesjonalny – zauważa Marta Dobrzyńska. –  Chcemy żeby wolontariusze mieli wiedzę, doświadczenie, szli z wiedzą ekspercką potrafiąc rzeczywiście pomagać seniorom.  Ponieważ są osobami, które najczęściej troszczą się o seniorów, robią dla nich zakupy maja wpływ na sytuację zdrowotną bo mogą podpowiedzieć seniorom że powinni pić więcej wody, że zamiast suplementacji powinni jeść więcej owoców i warzyw. Dlatego szkolenie wolontariuszy  i podpowiadanie im jaka powinna być prawidłowa dieta  aby senior pozostał jak najdłużej samodzielny  jest szczególnie istotna – podsumowuje.

– Takie spotkanie dodaje ogromnie wewnętrznie siły i ducha. – mówił ojciec Maciej. –  I to, że potrafimy się wspólnie pomodlić i pośmiać, to że siadamy razem przy stole i to, że potrafimy powiedzieć o trudnych momentach i trudnościach w wyjściu do seniorów, ubogich, chorych czy nawet do proboszczów, to że potrafimy się tym dzielić to też pokazuje nam że nie jesteśmy sami. Burza dotyka każdego domu, każdego człowieka. Z drugiej strony jeśli ktoś znalazł rozwiązanie i może się podzielić tym rozwiązaniem  to nie znaczy że ja muszę wyważać samodzielnie drzwi, które ktoś już otworzył. Tylko dzielmy się tym, żeby zbudować tę siłę. – zachęcał redemptorysta.

Spotkanie zakończyło się Eucharystią, podczas której ks. Amrogowicz zwrócił uwagę na św. Jadwigę, patronkę Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. Wyprzedzała swoje czasy i do dziś na pokazuje jak troszczyć się o ubogich – podkreślał.

Po Mszy Świętej uczestnicy warsztatów oddali cześć, relikwiom św. Jadwigi.