Tysiąc osób ubogich oraz dotkniętych bezdomnością przybyło na Ostrów Tumski po tradycyjną, wielkanocną paczkę. Święconkę dla nich pobłogosławił, metropolita wrocławski ks. abp Józef Kupny .

– Dzisiejszą wieczorną liturgią Wigilii Paschalnej rozpoczynamy świętowanie zmartwychwstania Pańskiego. – przypomniał ksiądz arcybiskup –  Z tej okazji chciałem złożyć najserdeczniejsze życzenia. Te poświęcone potrawy są dla tych, którzy bardzo ich potrzebują. Dziś pamiętamy, by pomagać nie tylko uchodźcom z Ukrainy, którzy uciekają przed wojną, ale również o “naszych” bezdomnych i potrzebujących.

Tegoroczna Święconka została przygotowana dla 1000 osób, w ubiegłych latach było to 700 paczek.

– To są słowa nadziei, że nie zapominamy o tych, którzy są i mieszkają blisko nas, a są potrzebujący. Pamiętamy o was i chcemy, by te święta były dla was świętami radości, byście mieli udział w ucztowaniu tych świątecznych potraw – zapewniła abp Józef Kupny – Te nasze życzenia są życzeniami pokoju, radości, tego wszystkiego, co przynosi zmartwychwstały Chrystusa i nadziei na lepsze dni.

Ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej  podkreślił, że zwiększona liczba paczek to reakcja na rzeczywistości problemy podopiecznych Caritas. – Zdajemy sobie sprawę, że wzrost cen, wyższa inflacja dotyka zwłaszcza najuboższych. Dlatego musieliśmy zwiększyć wsparcie. Tych tysiąc zaproszeń rozeszło się momentalnie – podkreśla.

W paczkach znajduje się dużo konserw – to dzięki współpracy z Bankiem Żywności – podkreśla Michał Brzezicki, koordynator akcji Caritas. – W każdej siatce jest też również świeży bochenek chleba, ale również babka wielkanocna, która ma nieść radość, którą przeżywają chrześcijanie w związku ze zmartwychwstaniem Chrystusa – wymienia. Dary trafiły do podopiecznych korzystających ze wsparcia  łaźni i jadłodajni prowadzonych przez wrocławską Caritas.

Przy pakowaniu, transporcie i wydawaniu wolontariuszy Caritas wsparli żołnierze 16. Dolnośląskiej Brygady Obrony Terytorialnej.