11 ton żywności trafiło do Parafialnych Zespołów Caritas. Śą to artykuły ofiarowane nam przez Caritas Polska. Ta z kolei uzyskała je z Agencji Rezerw Materiałowych. Wśród tych artykułów znalazły się zwłaszcza te o długim terminie przydatności do spożycia: konserwy mięsne i rybne, makaron, cukier, dania gotowe, warzywa konserwowe, herbata, olej oraz słodycze – te szczególnie z myślą o naszych najmłodszych podopiecznych.

Żywność będzie rozprowadzana wśród potrzebujących poprzez Parafialne Zespoły Caritas, a w ich pakowaniu i rozdzielaniu pomagali wolontariusze Centrum Wolontariatu Caritas oraz niezastąpieni Żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej z 16 DBOT, na których zawsze możemy liczyć.

Ks. Dariusz Amrogowicz, Dyrektor Caritas ARchidiecezji Wrocławskiej podkreśla, jak ważna jest współpraca z Caritas Polska szczególnie teraz w tym trudnym dla nas wszystkich czasie. -Mamy bardzo ograniczone możliwości jeśli chodzi o organizowanie wszelkich zbiórek, tym bardziej więc doceniamy taką współpracę. Bo niestety potrzebujący nie zniknęli, a może nawet jest ich jeszcze więcej. Staramy się więc o nich nie zapominać- zaznacza Ks. Dyrektor.

Anna Ściążko z Parafialnego Zespołu Caritas przy parafii Najświętszego Imienia Jezus we Wrocławiu podkreśla szczególnie wartość bezpośredniego kontaktu z osobami potrzebującymi :

– Staramy się poznawać tych ludzi osobiście, widzieć, czego najbardziej potrzebują. Niestety często  jest tak, że oni sami wstydzą się przyznać do tego, że czegoś im brakuje. Dlatego tak ważne jest nawiązanie z nimi relacji bliskości.-

Pomimo tego trudnego czasu Caritas nie zapomina o głodnych, ubogich i bezdomnych.

– Do tego zostaliśmy powołani przez Tego, którego staramy się naśladować. I obyśmy byli godni tego powołania… – podkreśla Robert Jadwiszczak, diecezjalny koordynator Parafialnych Zespołów Caritas.