W ramach całotygodniowych obchodów Dnia Ubogich gościmy w jadłodajni Caritas, która mieści się przy ulicy Słowiańskiej 17. Nasza jadłodajnia wydaje ciepłe posiłki osobom potrzebującym sześć dni w tygodniu. Warto podkreślić, że z pomocy jadłodajni korzystają nie tylko osoby bezdomne, ale również seniorzy, którym jest szczególnie ciężko w obecnym czasie pandemii. Dla nich przygotowaliśmy dzisiaj mydła i żele antybakteryjne.

Trudno jest utrzymać wzrok na ubogim, ale jest to konieczne, aby obrać w naszym życiu osobistym i społecznym słuszny kierunek. Nie chodzi tu o wielomówstwo, ale przede wszystkim o konkretne zaangażowanie życia poruszonego przez miłość Boga

Ojciec Święty Franciszek

W czasie pandemii zwłaszcza seniorzy liczą każdy grosz w portfelu – mówi Michał Brzezicki, koordynator jadłodajni. – Jedzenie i lekarstwa to podstawowe potrzeby, więc siłą rzeczy na środki czystości często po prostu brakuje im pieniędzy. Właśnie głównie z myślą o nich zorganizowaliśmy dzisiejszą akcję- dodaje koordynator.

Druga jadłodajnia Caritas działa w Oławie. Oba te miejsca potrzebują zwłaszcza teraz ogromnego wsparcia. Dlatego prowadzimy akcję „Misja zupa”, w ramach której zbieramy środki na prowadzenie, tych dwóch placówek. Bardzo prosimy o wsparcie.

Wesprzyj akcję "Misja zupa"