W czwartą Niedzielę Wielkiego Postu Dominica Caritatis- Niedziela Caritas odbywała się w  parafii w Bierutowie. Delegacja wrocławskiej Caritas przywiozła ze sobą relikwie św. Jadwigi Śląskiej, patronki diecezji i dzieł miłosierdzia. 26 marca uznawany jest za datę kanonizacji św. Jadwigi, która miała miejsce dokładnie 750 lat temu.  Bierutów, miasto którego nazwa pochodzi, jak głosi legenda, od imienia wuja św. Jadwigi, Bertolda, założone zostało jeszcze w XIII w.

Witając gości z Archidiecezjalnej Caritas ks. kan. Ryszard Znamirowski – proboszcz parafii pw. św. Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny w Bierutowie, wskazał na wielki podziw jaki w nim budzi praca i zaangażowanie wolontariuszy z Parafialnego Zespołu oraz hojność parafian podczas różnorodnych akcji pomocowych. – Organizując Niedzielę Caritas chciałem wyrazić swój wdzięczność i uznanie dla waszego zaangażowania – podkreślił  id dodał, że chciał aby zobaczyć tę pomoc w szerszym kontekście, tak wielu dzieł realizowanych w naszej archidiecezji.

Ten wątek został podjęty w homilii ks. Dariusza Amrogowicza, który podczas mszy świętych zwracał uwagę, że jedno ziarenko nie wiele może znaczyć ,ale nasza praca polega na zbieraniu tych drobnych ziarenek, z których po 27 latach wyrosło tak piękne i rozległe dzieło, jakim jest stworzona przez wyrzyskich wiernych Kościoła wrocławskiego, archidiecezjalna Caritas.  – dyrektorzy się zmieniają, proboszczowie się zmieniają, ale Wy jesteście zawsze, i to dzięki Wam, waszemu zaangażowaniu, waszemu wsparciu, możemy każdego dnia nieść bezpośrednią pomoc ponad 1000 osobom każdego dnia – zaznaczył ksiądz dyrektor. W katechezach o działalności wrocławskiej Caritas została również przedstawiona  św. Jadwiga. Jako żona, matka, księżna i przełożona zakonna również dziś może być dla nas niezwykłym przykładem połączenia bardzo czynnego życia, pełnego zaangażowania w różnorodne zadania z wielkim poczuciem odpowiedzialności za ubogich chorych i słabych, którym osobiście świadczyła miłosierdzie. Po każdej Eucharystii wierni mogli oddać cześć św. Jadwidze oraz otrzymali pamiątkowe obrazki z modlitwą.

Wizyta byłą też okazją do bezpośredniego spotkania z Parafialnym Zespołem Caritas. Chodź wolontariusze byli trochę zmęczeni po zakończonej w sobotę zbiórce żywności, to jednak cieszyli się z 436 kg żywności, którą udało się pozyskać w trzech sklepach. Ksiądz dyrektor zachęcał ich do dzielenia się entuzjazmem i przekazał każdemu jubileuszową książkę wydaną z okazji 25 – lecia wrocławskiej Caritas.

Całej wspólnocie parafialnej, na czele z Księdzem Proboszczem składamy serdeczne podziękowania za tak ciepłe i życzliwe przyjęcie.