Rokiem jubileuszowym jest dla nas każdy rok, mówi Pani Anna Ściążko, wolontariuszka Parafialnego Zespołu Caritas z parafii pw. Najświętszego Imienia Jezus, który w niedzielę 25 września br. świętował swoje 15 – lecie.

25..09._niedziela_caritas_400

– To miało być tylko na chwilę, na zastępstwo, ale ta chwila trwa już ładnych parę lat – wspomina Pani Ania początki swojej pracy dla najuboższych parafian i bezdomnych korzystających z pomocy parafialnej Caritas. Zespół ma swoją siedzibę dyskretnie dobudowaną do przepięknego pojezuickiego kościoła. Dwa razy w tygodniu ubodzy mogą tam otrzymać żywność i odzież oraz środki czystości. Co miesięczna zbiórka do puszek w kościele pozwala na zakup potrzebnych rzeczy, inne artykuły przekazują parafianie lub pozyskiwane są z instytucji takich jak Bank Żywności. – Zakończenie dyżuru to szczęśliwy moment bo to niełatwa posługa opowiada Pani Ania. Czasem jest ciężko, rodzi się w nas bunt gdy widzimy bezradność tych ludzi. Ale pomagamy każdemu parafianinowi, który się do nas zgłosi po pomoc, po to jesteśmy. Czasami od księży otrzymujemy informacje o osobach chorych, starszych, które nie mogą do nas przyjść, wtedy paczkę żywnościową przynosimy im do domu.

25.09._niedziela_caritas_6_400

Świętowanie w parafii połączone zostało z akcją „Dominica Caritatis” – Niedziela Caritas. Dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej wraz z pracownikami opowiadał w parafii o pomocy i zaangażowaniu na rzecz potrzebujących każdego dnia. Podkreślał, że z opieki wrocławskiej Caritas każdego dnia korzysta ponad 1000 osób, choć często kojarzy się Tę organizację z różnorodnymi akcjami to zapomina się o pomocy która świadczona jest przez cały rok. Po mszach rozdawane były foldery utrwalające wiedzę o dziełach realizowanych prze cały Kościół Wrocławski –każdego z nas. Tylko w ten sposób trzeba rozumieć zaangażowanie naszej Caritas – naszej, czyli każdego wiernego archidiecezji wrocławskiej, każdego świeckiego i każdego księdza – podkreśla ks. Dariusz Amrogowicz.

25..09._niedziela_caritas_4_400

Jubileusz 15 – lecia istnienia PZC w parafii pw. Imienia Najświętszego Jezus – w kościele uniwersyteckim, był też okazją by zaprosić parafian do czynnego zaangażowania się w wolontariat. Na odzew nie trzeba było długo czekać. Po jednej z mszy do wolontariuszy podszedł mężczyzna proponując swoją pomoc uczniom w nauce. Mamy nadzieję, że kolejne osoby będą chciały się włączyć w działalność Zespołu w kolejnych dniach.

25.09._niedziela_caritas_400

– Co mi daje wolontariat w Caritas? Więcej się modlę, bo mam za co dziękować – opowiada  Anna Ściążko. – Kiedyś sama byłam w potrzebie i mi ktoś pomógł, to taka moja forma podziękowania. Dziś sama jestem świadkiem tego, jak ludzie doświadczają miłosierdzia, jak potrafią podziękować za przekazaną żywność. Dlatego, choć czasem jest ciężko, bez wahania mówię, że warto włączyć się w wolontariat – podsumowuje Pani Ania.

25.09._niedziela_caritas_7_400

Zapraszamy wszystkich wolontariuszy, dobroczyńców i sympatyków Caritas na pielgrzymkę do grobu św. Jadwigi, patronki Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. Spotykamy się 16 października, w niedzielę, na Eucharystii o godzinie 11.00, której przewodniczyć będzie abp Józef Kupny, metropolita wrocławski. Rozpoczniemy w ten sposób Rok Jadwiżański w 750 – lecie jej kanonizacji.

dsc05580_400