Hasłem tegorocznej edycji Pól Nadziei w Oławie bedzie : SERCEM Z HOSPICJUM

Ks. Dariusz Amrogowicz otwierając XIV edycję Oławskich Pól Nadziei powiedział:

“Ojciec Święty Franciszek w swoim liście na 32. Światowy Dzień Chorego przypomina słowa z Księgi Rodzaju: “Nie jest dobrze, by człowiek był sam”. Sami dobrze wiecie, jak jest smutne, kiedy nie ma koleżanki, przyjaciela, jak nie ma kogoś bliskiego, z kim można pogadać, porozmawiać, z kim można się powygłupiać, można się zwierzyć, kogoś, kto może nas pocieszyć. W tym liście papież mówił, że osobą chorym, doświadczonym samotnością, bardziej niż choroba, cierpienie, doskwiera właśnie samotność.

To, że tu jesteście, to jest właśnie wasza odpowiedź, że oni nie są sami, że o nich pamiętacie. W swojej twórczości poprzez wasze prace plastyczne, poprzez waszą obecność podczas marszu, podczas robienia żonkili, poprzez zaangażowanie w waszych szkołach, pokazujecie tym osobom doświadczonym chorobą, że nie są sami, że są wspierani przez was na każdym etapie choroby, i że czują się zauważone. Świadczycie o tym waszą miłością, waszą dobrocią, warszawską twórczością, waszą młodością, tym wszystkim, co niesiecie w swoich sercach.

Rozpoczynając kolejne Pola Nadziei, pragniemy dzisiaj przekazać wszystkim chorym i podopiecznym hospicjum domowego tę informację: Nie jesteście sami! Są z wami wspaniali młodzi ludzie, którzy chcą wam podać wyciągniętą rękę. A ta wyciągnięta ręka to jest najpiękniejszy dar, jaki możemy dać osobie chorej, za co wam bardzo serdecznie dziękuję.”

Koordynatorzy wolontariatu hospicyjnego przypomnieli o najważniejszych wydarzeniach tegorocznej XIV edycji Oławskich Pól nadziei:

Przypomniane zostały wiersze oraz prace plastyczne laureatów ubiegłorocznej edycji Pól Nadziei.

Zapraszamy do udziału w konkursie plastycznym “Sercem z Hospicjum”!

Jeśli masz talent artystyczny i chcesz wykorzystać go na rzecz innych, to jest właśnie dla Ciebie! Konkurs organizowany przez Hospicjum Domowe “Caritas” Archidiecezji Wrocławskiej w Oławie to doskonała okazja, aby wyrazić swoje wsparcie dla osób chorych i cierpiących poprzez sztukę.

Czy kiedykolwiek marzyliście o tym, aby Wasze sztuka mogła mieć realny wpływ na życie innych osób? Jeśli tak, to mamy dla Was fantastyczną okazję! Hospicjum Domowe “Caritas” Archidiecezji Wrocławskiej w Oławie zaprasza Was do udziału w konkursie plastycznym “Sercem z Hospicjum”.

Ta wyjątkowa inicjatywa ma na celu nie tylko rozwijanie Waszych talentów artystycznych, ale także podkreślenie znaczenia współczucia, nadziei i wsparcia dla osób chorych i cierpiących. Poprzez swoje prace będziecie mieli okazję przekazać ważne przesłanie o sile i solidarności społeczności.

Jeśli chcecie wziąć udział, musicie wykonać pracę plastyczną na temat cierpienia człowieka chorego, ale ważne jest, abyście skupili się przede wszystkim na nadziei – tym niezwykle ważnym elementem, który dodaje sił w trudnych chwilach. Możecie użyć dowolnej techniki, która pozwoli Wam najlepiej wyrazić Wasze myśli i uczucia.

Wasze prace będą oceniane przez komisję konkursową, a najlepsze z nich zostaną uhonorowane atrakcyjnymi nagrodami oraz dyplomami. Finał konkursu odbędzie się podczas “Żonkilowego poranka”, gdzie będziecie mieli okazję zobaczyć swoje prace na wystawie i poznać wyniki.

Zapraszamy Was do wzięcia udziału w tej niezwykłej przygodzie artystycznej, która ma prawdziwy wpływ na życie innych. Dołączcie do nas i razem stwórzmy klimat nadziei i empatii!

Serdecznie zapraszamy!

Pracownicy i wolontariusze Hospicjum Domowego “Caritas” w Oławie

Jak wziąć udział?

1. Uczestnicy: Konkurs skierowany jest do uczniów szkół podstawowych i średnich z powiatu oławskiego.
  2. Temat pracy: Twoja praca powinna dotyczyć tematu cierpienia człowieka chorego, jednak głównym przesłaniem ma być nadzieja.
  3. Technika: Możesz wykorzystać dowolną technikę malarską, rysunkową, graficzną lub kolaż.
  4. Format: Prace powinny mieć format A4 lub A3. Inne formaty nie będą brane pod uwagę.
  5. Zgłoszenia: Nadesłane prace należy opatrzyć metryczką zawierającą imię, nazwisko, klasę oraz nazwę szkoły autora. Prace należy dostarczyć osobiście lub pocztą na adres Hospicjum Domowego “Caritas” w Oławie.
  6. Zgoda rodziców: Nie zapomnij dołączyć pisemnej zgody rodziców lub opiekunów na udział w konkursie oraz przetwarzanie danych osobowych.
  7. Termin: Ostatni dzień na zgłaszanie prac to 5 kwietnia 2024 roku.

Nagrody i finał: Najlepsze prace zostaną wyłonione przez komisję konkursową, a ich autorzy otrzymają atrakcyjne nagrody i dyplomy. Finał konkursu, wraz z wystawą prac i ogłoszeniem wyników, odbędzie się podczas “Żonkilowego poranka” 12 kwietnia 2024 roku.

To doskonała okazja, aby pokazać swoje talenty artystyczne i jednocześnie wsparć osoby potrzebujące. Dołącz do nas już dziś i razem stwórzmy atmosferę nadziei i współczucia!

Serdecznie zapraszamy do udziału!

Pracownicy i wolontariusze Hospicjum Domowego “Caritas” w Oławie

Regulamin konkursu plastycznego XIV Pola Nadziei(1)