W Kotowicach odbyły się obchody jubileuszu 20 – lecia powstania Katolickiej Szkoły Podstawowej im. ks. Jana Twardowskiego Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. Na uroczystość przyjechali  młodzi wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas archidiecezji wrocławskiej. Podczas spotkania wręczony został Medal Św. Jadwigi Śląskiej a służby mundurowe i ratownicze prezentowały swój sprzęt i prowadziły warsztaty dla młodzieży.

Podczas uroczystego apelu ks. dr Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska dziękował dzieciom i młodzieży zaangażowanym  w działalność szkolnych kół:

– Ta bezinteresowna pomoc jest wpisana w DNA każdego chrześcijanina, każdego katolika – podkreślił i przywołując myśl papieża Benedykta XVI z encykliki Deus Caritas est wyliczał:

Kościół tworzą trzy rzeczy: głoszenie ewangelii, posługa sakramentalna i miłość, miłosierdzie, caritas. Jeśli nie ma tej miłości to nie ma Kościoła. Dziękuje, że się angażujecie w tę pomoc na różne sposoby. Caritas prowadzi różnego rodzaju wolontariaty: szkolne, parafialne i ekologiczne oraz wolontariaty zagraniczne, gdy będziecie już pełnoletni to zapraszam też do wyjazdów w różne części świata – mówił dyrektor Caritas Polska.

– W tym miejscu realizujemy motto którego autorem jest Juliusz Verne – Wyżej! – wyjaśniał Oktawian Marmuleiwcz, dyrektor Katolickiej Szkoły Podstawowej Caritas Archidiecezji Wrocławskiej w Kotowicach i po krótce przytoczył historię odbudowy placówki podkreślając wielkie zaangażowanie samych rodziców i lokalnej społeczności w walkę, aby po powodzi z 1997 r. szkoła mogła nadal funkcjonować w tym miejscu.

– Mieliśmy ostatnio kumulację deszczu i słoty ale przy tylu dobrych sercach zgromadzonych na uroczystości słońce nie miało wyjścia i musiało wyjść – żartował ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. Przypominają o 20 – leciu Szkoły prowadzonej przez Caritas zwrócił uwagę: – Niby to nie dużo 20 lat, ale jednak wiele czasu i wspomnień. Dzisiaj w tym wydarzeniu pragniemy uczcić osobę, która ma niewątpliwie wielki wkład w powstanie tej szkoły po powodzi, po różnych problemach; osobę, która nigdy się nie poddawała i wierzyła, że ta szkoła tutaj powstanie – mówił ks. Amrogowicz. Na tej uroczystości ksiądz arcybiskup Józef Kupny postanowił uhonorować medalem św. Jadwigi – najwyższym diecezjalnym odznaczeniem Panią Małgorzatę Mokrowską, wieloletnią sołtys Kotowic, której na sercu zawsze leżało dobre funkcjonowanie tej szkoły.  – Od samego początku brała aktywny udział w powstawaniu Szkoły Podstawowej im. ks. Jana Twardowskiego Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. Dzięki jej zaangażowaniu i inicjatywie budynek otrzymał nową elewację, na terenie rekreacyjnym powstało nowe boisko, pojawiły się piłkochwyty oraz siłownia. Największym i najważniejszym przedsięwzięciem, w którym Pani Małgorzata Mokrowska pełniła rolę nie do przecenienia była budowa budynku kulturalno-oświatowego wraz z salą gimnastyczną dla szkoły i całej społeczności w Kotowicach. – wyjaśniał ks. Dariusz.

Medal z rąk Dyrektora Caritas Polska, ks. Marcina Iżyckiego odebrał syn pani Małgorzaty Mokrowskiej

– Dobro może być pasją życia, tak jak w przypadku tych służb, które są tutaj obecne. – podkreślał ks. Amrogowicz. –  Ci ludzie realizują się zawodowo, pełniąc dobro. Może i w waszym sercu też zagości taki pomysł na spełnienie się i realizację swojego życia w pełnieniu dobra w różnych służbach. A zaczyna się to dobro od Caritas. Niech ta miłość miłosierna jednoczy nas dzisiaj i wypełnia nasze serca – życzył ks. Dariusz Amrogowicz.

Po części oficjalnej wolontariusze rozbiegli się po terenie szkolnym gdzie przygotowane zostały dla nich stanowiska warsztatowe. O swojej pracy i pasji opowiadali Policjanci z grupy kontr terroru, zaprezentowali również specjalistyczny sprzęt pirotechniczny i saperski. Żołnierze z 16. Dolnośląskiej Brygady Obrony Terytorialnej prezentowali elementy ubioru ochronnego żołnierzy, prowadzili warsztat z pierwszej pomocy oraz pokazywali samochód terenowy Honker. Strażnicy Miejscy z Wrocławia przyjechali w mocnym składzie i na czterech stanowiskach prowadzili warsztaty edukacyjne dotyczące bezpieczeństwa, pierwszej pomocy dla ludzi oraz zwierząt, a także prezentowali dron. Nie zabrakło wzbudzającego wiele emocji wśród dzieci patrolu konnego. Nadleśnictwo z Oławy wystawiło stoisko edukacyjne a strażnicy leśni opowiadali o swojej pracy. Medycy z Fundacji MiserArt przyjechali swoją karetką z patrolu ulicznego, która służy do udzielania pomocy osobom w kryzysie bezdomności. Prowadzili również warsztaty o pracy streetworkerów. Wrocławskie Pogotowie Ratunkowe przyjechało w pełni wyposażoną kartką pogotowia a ratownicy prowadzili szkolenie z udzielania pierwszej pomocy. Państwowa Straż Pożarna prezentowała wyposażanie wozu ratowniczo gaśniczego a dzieci nie tylko mogły przymierzać sprzęt ale i samodzielnie próbować gasić pożar. Strażacy z OSP działający na terenie gminy Siechnice przyjechali samochodem gaśniczym oraz przywieźli Chipsa – psa wyszkolonego do prowadzenia akcji poszukiwawczych.

– Jestem przekonany, że radość wolontariuszy i uczniów szkoły w Kotowicach przeniesiona zostanie do ich placówek. Liczymy, że zachęci to nowych wolontariuszy i nauczycieli do angażowania się w Szkolne Koła Caritas – komentował całe wydarzenie Robert Jadwiszczak, koordynator SKC we wrocławskiej Caritas.