Gala podczas której wręczono nagród dla laureatów konkursu “Nadzieja rozkwita na nowo”, odbyła się 14 kwietnia w Sali Rycerskiej Urzędu Miasta w Oławie. To pierwsze wydarzenie w ramach obchodów DNIA DOBRA w archidiecezji wrocławskiej. Dzieci i młodzież ze szkół współpracujących z Hospicjum Domowym Caritas Archidiecezji Wrocławskiej w Oławie tworzyły prace plastyczne i pisały utwory literackie.

– Jury miało trudne zadanie, ponieważ prac było naprawdę sporo, aż 125 plastycznych i 15 literackich – wylicza Marta Możejko, wolontariuszka hospicjum. –  Prace plastyczne oceniały dwie nauczycielki malarstwa i sztuki a literackie polonistki a konkurs pokazał jak bardzo utalentowana i wrażliwa jest nasza młodzież.

Podczas Gali wręczenia nagród rzecznik wrocławskiej Caritas, Paweł Trawka opowiedział o idei Dnia Dobra i podkreślił wielkanocny charakter działalności hospicjum – Nasi lekarze, pielęgniarki, wolontariusze nie przychodzą do chorych z tanią pociechą i słowami: „Będzie dobrze” – oni mówią o nadziei, która wykracza poza chorobę, cierpienie i śmierć. – mówił rzecznik i przytoczył słowa ks. Pawlukiewicza: „To oni żyją, a my umieramy” .

– To co jest poruszające w tych wierszach, to to, że młodzi dotknęli tematów cierpienia człowieka chorego ale również pewniej nadziei związanej z życzliwym spotkaniem i towarzyszeniem. – zaznacza ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej.

Przez jury oceniany był sposób wyeksponowania i zinterpretowania głównej wartości  przewodniej czyli nadziei. Przy ocenianiu pod uwagę brane również były walory artystyczne, styl, słownictwo, oryginalność, ujęcie tematu i poprawność stylistyczna, ortograficzna i interpunkcyjna.

W kategorii klas IV-V:

Pierwsze miejsce; Olivia Zezula z klasy piątej.

Drugie miejsce: Martyna Zezula z klasy piątej,

Trzecie miejsce: Szymon Moroz, z klasy czwartej.

W kategorii klas VI-VIII:

Pierwsze miejsce: Julia Michalak, z klasy szóstej

Drugie miejsce: Oliwia Zaradkiewicz, z klasy szóstej

Trzecie miejsce: Martyna Czarnota z klasy szóstej

W grupie szkół średnich wyróżnienie otrzymała Julia Rybak z klasy pierwszej.

W konkursie, plastycznym, wpłynęło 125prac.

W kategorii klas I-IV:

Pierwsze miejsce: Szymon Jóźwiak z klasy pierwszej.

Drugie miejsce ex aequo: Wiktor Stanasiuk oraz Antonina Szuturma, uczniowie klas czwartych.

W kategorii klas V-VIII:

Pierwsze miejsce: Agata Gwizdalska z klasy piątej,

Drugie miejsce: Oliwier Sawicki z klasy szóstej,

Trzecie miejsce ex aequo: Martyna Kieres, z klasy szóstej oraz Maria Lisowiec z klasy ósmej.

W kategorii szkół ponadpodstawowych:

Pierwsze miejsce: Weronika Kruk z klasy czwartej,

Drugie miejsce: Julia Brożek,

Trzecie miejsce : Anastazja Janusza,

Wyróżnienie trafiło do Amelii Rzemykowskiej z klasy drugiej.