We wspomnienie św. Jana Bosko opiekunowie Szkolnych Kół Caritas przyjechali do Wrocławia, aby wspólnie przygotować działania dla młodych wolontariuszy. Postać świętego  patrona przywołał ksiądz Dariusz Amrogowicz, dyrektor wrocławskiej Caritas, wskazując na potrzebę wielkiej cierpliwości w  wychowywaniu młodego człowieka.

Opiekunowie Szkolnych Kół Caritas 31 stycznia we Wrocławiu  formowali się podczas Eucharystii oraz omawiali  zaplanowane działania,  które podejmą wraz z wolontariuszami w swoich szkołach.

Ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor wrocławskiej Caritas, w homilii przywołał postać świętego Jana Bosko, patrona dnia, który wykazywał się niezwykłą cierpliwością wobec swoich podopiecznych –  młodych chłopców, dla których stał się prawdziwym wychowawcą.  –Świat dziś chce żeby wszystko rosło szybciej, 2 razy  w roku chcemy zbierać plony więc nawozimy nadmiernie rośliny, ale czy można tak postępować wobec ludzi, wobec dzieci i młodzieży? –  pytał homileta.  W wychowywaniu osób młodych niezwykle ważna jest cierpliwość ponieważ może się okazać, że owoce naszego działania, naszego wysiłku i poświęcenia będą widoczne dopiero za 20 lat, kiedy takiego młodego człowieka spotkamy na ulicy i zobaczymy, że nie pogubił się w życiu, że coś w życiu osiągnął. O taką cierpliwość trzeba prosić, bo Królestwo Boże rośnie powoli. Każdy z nas przez chrzest wezwany jest do świętości, nie do bycia szczęśliwym. Bo szczęście dziś rozumiane jest na wiele sposobów. Świętość prowadzi nas do zbawienia, do życia wiecznego. Dlatego jesteśmy tak ważni, tak ważni jak apostołowie dla Jezusa, bo to my przekazujemy młodym to co jest naprawdę ważne w życiu.

Po wspólnej modlitwie rozpoczęła się część, w której opiekunowie Szkolnych Kół przygotowywali poszczególne działania.

Podsumowanie akcji Nasza Paka

Bardzo dziękujemy za wszystkie zabawki, gry i słodycze przekazane najmłodszym. Apelujemy, aby starać się przeprowadzić akcję jak najbardziej lokalnie, tak aby prezenty bożonarodzeniowe trafiały do uczniów miejscowych szkół.

Gdyby ktoś z nauczycieli potrzebował jeszcze podziękowań dla klasy czy dla poszczególnych osób to można takie zapotrzebowanie zgłaszać do Roberta Jadwiszczaka

Akcja: Termos, Spodnie, Plecak

Nieustannie potrzebujemy męskiej odzieży, która zostanie przekazana na potrzeby łaźni.  W ubiegłym roku skorzystano z niej  14600 razy, to o ponad półtora tysiąca razy więcej niż rok wcześniej.  Przyjmujemy odzież męską, ale też kubki termiczne, termosy a także plecaki.

Zbiórka żywności : Tak. Pomagam!

Zachęcamy do udziału w zbiórce żywności aby przekazać ją lokalnie osobom ubogim lub włączyć się w działania Centrum Wolontariatu Caritas. Więcej szczegółów na:

Baranki wielkanocne

Caritas Archidiecezji Wrocławskiej  rozprowadza baranki z białej czekolady, które można wystawiać na kiermaszach w szkole lub w parafii, a pozyskane w ten sposób środki spożytkować na potrzeby koła, np. na dofinansowanie wyjazdu wolontariuszy  lub inne akcje pomocowe. Informacji udziela siostra Magdalena Stachura:

mstachura@wroclaw.caritas.pl, tel. 664 456 585

Jubileuszowy Zjazd Szkolnych Kół Caritas 21 maja CENTRUM HISTORII ZAJEZDNIA w rocznicę stulecia urodzin Świętego Jana Pawła II

Zjazd będzie poświęcony wspomnieniu i przybliżeniu osoby i nauczania naszego Świętego  rodaka.

Prosimy o zgłaszanie pomysłów na warsztaty dla młodzieży, które będą realizowane podczas zjazdu.

Warsztaty Przygotowujemy tak, aby każda grupa mogła pracować przez około 20 minut. grupy mogą mieć różną liczebność.  W zgłoszeniu Proszę podać:

• Nazwy
  • krótki opis warsztatu,
  • liczbę uczestników, którzy mogą zostać zaangażowani,
  • zapotrzebowanie na materiały do stworzenia warsztatu.

Propozycję przesyłamy do Roberta Jadwiszczaka: rjadwiszczak@wrocław.caritas.pl

Ramowy program zjazdu:

• 9:00 rejestracja Parafia św. Klemensa Marii Dworzaka Pracy 26,
  • 9:30 Msza święta
  • 10:30 – 11.00 przemarsz z kościoła do zajezdni przy ul. Grabiszyńskiej 184
  • 11:00 – bieg STULECIA
  • 11:30 -13:30 warsztaty/posiłek

Terminarz zadań:

• do 29 lutego zgłaszamy  pomysły na warsztaty
  • w marcu rozdzielamy poszczególne warsztaty pomiędzy opiekunów szkolnych kół Caritas
  • 24 kwietnia spotykamy się, aby omówić szczegóły naszego zjazdu.

Letnia Akcja Kolonijna 2020

Zmieniły się zasady dotyczące pozyskania dofinansowania na wypoczynek letni dzieci i młodzieży.  Główna zmiana dotyczy górnego limitu dofinansowania, który obecnie wynosi 5000 zł.   Wnioski można składać od 3 lutego do 3 kwietnia.

Więcej informacji tutaj http://wroclaw.caritas.pl/project/letnia-akcja-kolonijna/

OGÓLNOPOLSKI ZJAZD SKC

Z okazji 25-lecia Szkolnych Kół Caritas od 18 do 20 września organizujemy wyjazd do Rzeszowa na obchody jubileuszu.

Prosimy aby do końca marca przekazać nam szacunkową liczbę uczestników.

Przewidujemy, że koszt wyjazdu na uczestnika będzie wahał się między 50 a 100 zł.

Koszty te można pokryć z pozyskanych przez Szkolne Koło środków w ramach kwest, kiermaszy, czy dofinansowań z urzędu gminy i innych.

Pielgrzymka do grobu Świętej Jadwigi w Trzebnicy

Pielgrzymka planowana jest na dzień 24 października w sobotę.