Łaźnia Caritas to miejsce szczególne na mapie pomocy dla najuboższych, nie tylko dlatego, że jest jedyna w mieście.
Idąc o poranku przez opustoszały Ostrów Tumski zaskakującym jest widok bezdomnych i potrzebujących osób, które od wczesnego ranka ustawiają się w kolejce do kąpieli. Jednak nie tylko toaleta i świeże ubrania przyciągają ich w to miejsce. Osoby te potrzebują wsparcia, dobrego słowa, zrozumienia, a czasami i stanowczego tonu, który mobilizuje ich do działania. Tysiące historii życia, tak często zniszczonego, czy zaprzepaszczonego zostaje wysłuchane przez obsługujących.

Warto podkreślić, że spora część korzystających z łaźni nie tylko bierze, ale i chętnie dzieli się i pomaga. Niejednokrotnie na prośbę pracowników Caritas osoby, które przyszły po pomoc, zmieniają się w tych, którzy sami wspierają innych. Zdarza się, że kąpiel nie jest tą najpilniejszą potrzebą. Życie w trudnych warunkach powoduje również wiele chorób, dlatego bywa też, że bezdomni na miejscu otrzymują doraźną pomoc lub kierowani są do lekarzy. Często wskazuje się im jadłodajnie lub miejsca, gdzie mogą otrzymać dalszą potrzebną pomoc. Posługa w łaźni jest niezwykle trudna. Zdarzają się osoby nietrzeźwe lub awanturujące się ponad miarę, jednak każdy korzystający z niej, wychodzi po kąpieli w jakiś sposób odmieniony.

Łaźnia mieszcząca się przy ul. Katedralnej 7 we Wrocławiu działa od 2000 r. i rocznie obsługuje kilka tysięcy osób. Caritas otrzymuje dotację na pokrycie części kosztów związanych z jej utrzymaniem.

Łaźnia Caritas Archidiecezji Wrocławskiej

Adres:
ul. Katedralna 7,
50-328 Wrocław

Telefon:

abanys@caritas.wroclaw

Osoba do kontaktu:
Koordynator działania Punktu Pomocy Charytatywnej: łaźnia, magazyn odzieży – Siostra Aneta Banyś CDC