Dzień Skupienia dla Wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas odbył się w sobotę, 10 lutego 2024 roku, w wrocławskim seminarium. Spotkanie zgromadziło 133 wolontariuszy z niemal 41 parafii, którzy na co dzień aktywnie działają w ramach różnych inicjatyw charytatywnych.

Podczas spotkania omawialiśmy aktualne akcje, w które zaangażowane są Parafialne Zespoły. To właśnie nasi Wolontariusze na terenie całej diecezji docierają do osób potrzebujących pomocy, wsparcia i obecności.

Przed nami kolejna edycja programu “Na Codzienne Zakupy”: Parafialne Zespoły mają możliwość uzyskania dla swoich podopiecznych kart podarunkowych do wykorzystania w sklepach sieci Biedronka, na których co miesiąc (w czasie trwania programu) otrzymują środki na zakup podstawowych artykułów spożywczych. Niejednokrotnie zakupy dla seniorów, którym dedykowany jest ten program, robią sami Wolontariusze. Program ruszy w kwietniu, a od marca ruszą szkolenia. Szczególnie zachęcamy Zespoły dotychczas nie biorące udziału w tej inicjatywie do zaangażowania się w taka formę działalności.

Parafialne Zespoły są doskonale przygotowane na dobroczynne wyzwania Wielkiego Postu. Aż do świąt Wielkanocy będą rozprowadzać w parafiach paschaliki i baranki, z których dochód przeznaczony będzie na wsparcie dla ubogich. Jałmużna wielkopostna ma wieloaspektowy wymiar w naszej działalności – we wspólnotach parafialnych zbierana jest żywność dla seniorów oraz rodzin potrzebujących wsparcia, rozprowadzane są Skarbonki Ćwiczeń Duchownych, które mają przypominać, że praktyki wielkopostne: post, modlitwa i jałmużna stanowią jedność, nie można ich od siebie oddzielać, jeśli mają być owocne i prowadzić do wolności serca. Zebrane do skarbonek środki w całości przekazywane są na pomoc ubogim.

W ferworze działań skierowanych ku bliźnim nie można zapomnieć o czasie odpoczynku dla siebie. Dlatego też zapraszamy także naszych Wolontariuszy na turnusy wypoczynkowe do naszego ośrodka Caritas Archidiecezji Wrocławskiej w Łebie. Pakiety wakacyjne obejmują nie tylko 7-dniowy pobyt nad Bałtykiem, ale także przejazd autokarem, pełne wyżywienie i ubezpieczenie, dając możliwość rodzinnego odpoczynku po całorocznych trudach. Dla dzieci przewidziane są zniżki.

Na spotkaniu obecny był również przedstawiciel Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu, który przekazał informacje na temat bezpieczeństwa oraz ostrzegł seniorów przed oszustami. Ta część spotkania była okazją do refleksji nad bezpieczeństwem w codziennym życiu i budowania przestrzeni bezpieczeństwa w lokalnych społecznościach.

W Kaplicy seminarium, odbyła się konferencja duchowa oraz adoracja Najświętszego Sakramentu. Ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej, wygłosił konferencję, które zawierało inspirujące myśli na temat wiary, modlitwy i służby bliźniemu. Podkreślił, że kluczowym elementem jest zaufanie Bogu i nieustanne oddawanie Mu czasu w modlitwie. Ks. Amrogowicz zachęcał do otwarcia serc na Miłosierdzie Boże i do nawracania się na drogę wiary. Podkreślał również wagę modlitwy różańcowej jako narzędzia do pokonywania zła i odnalezienia spokoju serca. Konferencja była także okazją do refleksji nad rolą wolontariatu i działalności charytatywnej. Ks. Amrogowicz przekonywał, że służba drugiemu człowiekowi nie tylko przynosi ulgę potrzebującym, ale również jest drogą do zbawienia dla samych wolontariuszy.

Spotkanie zakończyło się wspólną Eucharystią, której przewodniczył ks. Amrogowicz. To wydarzenie stanowiło kulminacyjny moment dnia, podczas którego wszyscy uczestnicy mogli zjednoczyć się w modlitwie.