13 kilometrów odwiertów, 444 okna, ponad 4700 m2 dachu, ale też ponad 70 % redukcja emisji dwutlenku węgla do atmosfery. To efekty zakończonych prac termomodernizacyjnych w klasztorze Księgi Henrykowskiej, które nie tylko oddziałują pozytywnie na środowisko, ale również przywróciły blask zniszczonym murom.

– To jest dobro kultury. Chcemy, by ten obiekt służył wszystkim mieszkańcom regionu. Chcemy przez realizację takich projektów przyciągać turystów z całego kraju – mówił abp Józef Kupny odsłaniając tablice upamiętniające zakończenie prac.

Pocysterskie opactwo to ogromny kompleks wielu budynków, których dzieje sięgają XII w. Prace mające na celu poprawę efektywności energetycznej oraz wykorzystanie energooszczędnych źródeł zasilania objęły 3 zabytkowe budynki należące do archidiecezji wrocławskiej: sam klasztor, salę gimnastyczną z aulą i oficynę zachodnią, w której działają dwie placówki prowadzone prze Caritas Archidiecezji Wrocławskiej: Dom Opieki i Warsztat Terapii Zajęciowej.

Aby obniżyć koszty zużycia energii elektrycznej i zmniejszenie zapotrzebowania na energię w budynku potrzebne było szereg prac: naprawa murów i tynków, docieplenie, osuszenie, optymalizacja wentylacji oraz wymiana i remonty stolarek. W dawnym ogrodzie opackim zamontowano instalację z gruntowymi wymiennikami ciepła. Aby pompy ciepła zadziałały potrzebne było wykonanie 130 odwiertów na głębokość 100 m każdy.

– Korzystając z ekologicznych źródeł energii, zmniejszając emisję dwutlenku węgla do atmosfery okazujemy swoją troskę o przyszłe pokolenia, o naszą przyrodę, o to, aby pomagać ekologicznie, w duchu encykliki papieża Franciszka „Laudato si”. – podkreślił ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej.