Gorąco zachęcamy aby zorganizować akcję Talent Miłosierdzia w miejscach pracy. Jest to forma zbiórki żywności prowadzona przez grupy osób, np. współpracowników, którzy wspólnie wypełniają torbę artykułami spożywczymi o przedłużonym terminie do spożycia.

Gotowe paczki można dostarczyć do siedziby wrocławskiej Caritas przy ul. Katedralnej 7 lub zgłosić potrzebę odebrania jej przez pracowników Caritas.

Zgłoszenia przyjmujemy:

Telefonicznie: od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 16.00 tel.  71 32 71 300

Mejlowo: wroclaw@caritas.pl

Pozyskana żywność posłuży do przygotowywania paczek dla osób najuboższych, w kryzysie bezdomności i starszych, które najmocniej doświadczą utrudnień związanych z zaleceniami administracji publicznej.

Pomoc w odkrywaniu w sobie „Talentu Miłosierdzia” jest akcją związana z papierową torbą. Od pięciu lat wrocławska Caritas zachęca do wspólnego budowania przestrzeni Miłosierdzia w której podzielimy się dobrem. Szara papierowa torba jest tak naprawdę dużą ulotką, na której w sposób bardzo czytelny napisana jest instrukcja odnajdywania w sobie Talentu Miłosierdzia. Składa się ona z trzech punktów:

Co bardzo ważne i godne podkreślenia, w akcji tej nie chodzi o to aby samodzielnie zakupić potrzebne artykuły. – Zależy nam na tym żeby znaleźć społeczność i grupę ludzi, z którymi możemy zrobić coś dobrego dla potrzebujących. Mogą to być koledzy z siłowni czy koleżanki z fitnessu, przyjaciele z pracy czy znajomi ze szkoły.  Ważne aby talentem dzielić się nie tylko z osobami potrzebującymi ale też tymi którzy szukają sposobu na mądre i dobre pomaganie – podkreśla ks.  Dariusz Amrogowicz.