Zapraszamy WAS do Łeby, na Wyjazdową Aktywizację Seniorów!

Do wzięcia udziału w akcji Wyjazdowa Aktywizacja Seniorów (WAS) zachęcamy osoby w wieku 50+, szczególnie działające na rzecz Kościoła Katolickiego. Co roku 1100 osób ma możliwość wyjechać do nadmorskiej stolicy, Łeby, gdzie w ośrodku Caritas im. Jana Pawła II czeka na nich wiele atrakcji.

Podstawowym celem akcji jest zintegrowanie i zaktywizowanie osób starszych, które na co dzień czują się samotne i nie potrafią odnaleźć się w dzisiejszym świecie.

Podczas 9 – dniowego wyjazdu WAS-owicze mają okazję korzystać z bogactw jakie daje nadmorski mikroklimat. Spacery brzegiem morza, gdzie powietrze ma dużą zawartość jodu sprawiają, że człowiek czuje się bardziej wypoczęty, staje się mniej podatny na stres a przy okazji wspomagane jest leczenie chorób związanych z niedoborem tego pierwiastka.

eba_2014_maj_083_400

Dla wczasowiczów istnieje możliwość zorganizowania wycieczek, np. zwiedzanie Łeby, przepłynięcie morskim tramwajem na ruchome wydmy, rejs statkiem, imprezy towarzyskie, spacery, kąpiele w morzu.

Ośrodek dysponuje rowerami, którymi można udać się na wycieczkę po najbliższej okolicy, kijki do nordic walking umożliwią dalsze spacery po plaży i wydmach, leżaki i parawany na plaży ułatwią wypoczynek.

eba_2014_maj_089_400

Od 2016 roku poszerzyliśmy swoją ofertę o dodatkowe turnusy wiosną i jesienią, kiedy w nadmorskiej  stolicy  Polski panuje cisza a w powietrzu unosi się większa ilość jodu.

Na 12 zaplanowanych turnusów jeden odbędzie się w okresie wielkanocnym, a trzy skierowane są dla członków Parafialnych Zespołów Caritas, dla ludzi o wielkim sercu, którzy każdego dnia niosą pomoc najuboższym i najbardziej potrzebującym w swoim najbliższym otoczeniu. Na pozostałe dziewięć turnusów zapraszamy wszystkich chętnych, zapisy indywidualne.

Prosimy o uprzednie przeczytanie regulaminu WAS

Regulamin Akcji

Wyjazdowej Aktywizacji Seniorów ŁEBA 2016
Caritas Archidiecezji Wrocławskiej

§ 1 POSTANOWIENIA OGÓLNE

1. Akcja Wyjazdowej Aktywizacji Seniorów (dalej WAS) przeznaczona jest dla osób
    w wieku „50 +” – szczególnie czynnie uczestniczących w życiu Kościoła Katolickiego.
    Nie przewiduję się uczestnictwa w WAS dzieci, wnuków oraz innych osób nieletnich.
    Nie dopuszcza się zabierania na turnus zwierząt domowych: psów , kotów i innych.

§ 2 REZERWACJA I OPŁATY

1. Wstępne zgłoszenie do udziału uczestnika w WAS, dokonujemy osobiście lub telefonicznie u koordynatora turnusu.
  2. Osoba zgłaszająca może dokonać wstępnej rezerwacji maksymalnie dla 4 osób.
  3. W ciągu 7 dni od wstępnego zgłoszenia, należy dopełnić formalności tj. dostarczyć do biura Caritas Archidiecezji Wrocławskiej (dalej CAW) osobiście lub listownie, czytelnie wypełniony Kwestionariusz osobowy (dostępny w formie papierowej w biurze CAW lub w formie elektronicznej na stronie www.wroclaw.caritas.pl).
  4. Po wykonaniu czynności zgłoszenia opisanych w pkt. 2 i 3 należy w terminie 14 dni wpłacić kwotę w wysokości 300 zł zadatku. Powyższa kwota stanowi jednocześnie I ratę opłaty za turnus. W razie rezygnacji z udziału w WAS, zgłoszony uczestnik powinien na swoje miejsce znaleźć inną osobę, która weźmie udział w turnusie i poinformować o tym koordynatora. Zadatek nie podlega zwrotowi.
  5. Wpłatę II raty należy dokonać maksymalnie na miesiąc przed turnusem (wysokość kwoty uzależniona jest od ceny turnusu). Zwrotu wpłaty dokonanej na poczet II raty dokonywany będzie tylko i wyłącznie w szczególnych okolicznościach (m.in. hospitalizacji, choroby, śmierć krewnego, etc.), na wniosek każdorazowo indywidualnie rozpatrywany przez organizatora.
  6. Wpłat gotówkowych dokonywać należy: w kasie Biura CAW, ul. Katedralna 7 we Wrocławiu, otwartym od poniedziałku do piątku w godzinach od 8 do 15. Wpłat przelewem dokonujemy na podane konto bankowe: Pomagajmy Razem Sp. z. o .o. Sp. K. PKO BP S 36 1020 5226 0000 6102 0505 5118  (Tytuł wpłaty: WAS 2016, imię i nazwisko, data turnusu).
  7. Uczestnik akceptując niniejszy regulamin oświadcza jednocześnie, że stan jego zdrowia oraz istniejące schorzenia pozwalają mu na udział w „Wyjazdowej Aktywizacji Seniorów – Łeba 2016” organizowanej przez Caritas Archidiecezji Wrocławskiej oraz oświadcza, że nie będzie rościł/a żadnych pretensji  w tym odszkodowawczych do organizatora za wszelkie problemy zdrowotne mogące pojawić się w trakcie WAS. Uczestnik oświadcza ponadto, że w WAS bierze udział na własną odpowiedzialność.

§ 3 POBYT W OŚRODKU

1. Od uczestników WAS oczekuje się w trakcie trwania turnusu zachowania zgodnego z etyką Kościoła Katolickiego.
  2. Pokoje 2 osobowe będą rezerwowane wyłącznie dla małżeństw.
  3. Na terenie Ośrodka im. Jana Pawła II w Łebie całkowicie zabronione jest spożywanie alkoholu.
  4. Cisza nocna obowiązuje w godzinach od godz. 22.00 do godz. 6.00.
  5. Nie zastosowanie się do powyższego regulaminu może spowodować brakiem kwalifikacji do udziału w kolejnych edycjach Akcji WAS.
  6. W przypadku rażącego naruszenia regulaminu w trakcie trwania turnusu, CAW zastrzega sobie prawo wydalenia z niego uczestnika bez zwrotu kosztów pobytu oraz powrotu.

Położenie

• doskonała lokalizacja Ośrodka – w samym centrum Łeby
  • 150 m od Dworca Kolejowego
  • 800 m od morza.

p1060934_2048_01ŁEBA to niewielkie miasteczko położone nad Morzem Bałtyckim, między jeziorami  Łebsko i Sarbsko, pośród lasów sosnowych. W sąsiedztwie światowy rezerwat biosfery – Słowiński Park Narodowy a w nim unikatowe w skali Europy ruchome wydmy zwane Białymi Górami, znajdujące się pomiędzy jeziorem Łebsko a morzem, z najważniejszą Łącką Górką 42m. Stanowią one niewątpliwie największą atrakcję Słowińskiego Parku Narodowego, uznanego w 1977 r. przez UNESCO za światowy rezerwat biosfery z uwagi na wyjątkowe walory przyrodnicze i zachodzące tu procesy eoliczne.

Rejon ten jest jednym z najczystszych ekologicznie rejonów Polski. Tutejszy mikroklimat charakteryzuje się dużą zwartością jodu i soli w powietrzu, dobrym nasłonecznieniem i znaczną dynamiką zmian w powietrzu. Malownicze okolice oraz szlaki rowerowe i piesze sprzyjają organizowaniu wycieczek i spacerów.

Atrakcje

p1060837_2048Łeba to port rybacki i jachtowy. Posiada wręcz idealne warunki do uprawiania sportów wodnych takich jak: windsurfing, żeglarstwo czy wędkarstwo. O atrakcyjności miasta stanowi dogodna komunikacja drogowa.

Z licznych atrakcji tego miejsca można wymienić wycieczki wodnym tramwajem do ruchomych wydm i wyrzutni rakiet, rejsy wycieczkowe po morzu oraz przejażdżki bajkową kolejką. Będąc tu można zobaczyć dwie latarnie morskie, Ogród Ornitologiczny, Miasteczko Western City, Muzeum Wsi Słowiańskiej w Klukach, Muzeum Motyli, Park Jan Pawła II i inne ciekawe miejsca. Łeba stała się jedynym w swoim rodzaju polskim miastem-państwem, które ma swój paszport, monetę i oczywiście księcia.  Promocyjne hasło ” Księstwo Łeba ” stało się produktem wizerunku miasta.
Łeba to jednak przede wszystkim kąpielisko. Wspaniałe plaże otoczone wydmami zapewniają świetny wypoczynek a szczególny mikroklimat poprawia samopoczucie.

Uroki jeziora…

p1060876_1280