Serdeczne gratulacje kierujemy w stronę Anety Sobańskiej, Beaty Małyszko oraz Barbary Paciuch, wyjątkowych kucharek, które codziennie serwują ciepłe posiłki dla osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej w naszej jadłodajni we Wrocławiu. Dzięki ich zaangażowaniu, codziennie wydawanych jest aż 570 posiłków, a rocznie około 120 000, co jest ogromnym wsparciem dla osób dotkniętych kryzysem bezdomności, osamotnionych seniorów i osób bardzo ubogich.

Wyróżnienie otrzymał również Marian Borowski, kierownik naszej jadłodajni, który swoim zaangażowaniem i serdecznością od przeszło 20 lat tworzy miejsce, gdzie te osoby czują się dobrze i mogą liczyć na ciepłą i pożywną zupę.

Nie możemy zapomnieć o Marku Milczanowskim, naszym pracowniku  łaźni dla osób bezdomnych i magazynu odzieży. Jego codzienna dbałość o przywracanie godności osób potrzebujących sprawia, że łaźnia staje się miejscem ulgi i wsparcia dla naszych podopiecznych. Rocznie korzysta z niej aż 11 000 osób.

To wielka radość mieć w swoim zespole ludzi, którzy nie tylko spełniają swoje obowiązki, ale również wkładają całe serce w pomoc innym. Jesteśmy wdzięczni za ich poświęcenie i oddanie, które czyni naszą działalność Caritas jeszcze bardziej wartościową.

Dziękujemy Jackowi Sutrykowi, Prezydentowi Wrocławia, za docenienie naszych pracowników i uhonorowanie ich za ich niesamowitą pracę na rzecz osób w kryzysie bezdomności i zagrożonych wykluczeniem społecznym. To wyróżnienie jest dla nas zachętą do dalszego działania na rzecz tych, którzy najbardziej potrzebują naszej pomocy.

W imieniu całej Caritas Archidiecezji Wrocławskiej serdecznie gratulujemy Paniom Anecie, Beacie, Barbarze, oraz Panom Marianowi i Markowi oraz dziękujemy im za ich nieocenione zaangażowanie i poświęcenie!

Jadłodajnie i łaźnia to szczególna posługa Caritas na rzecz osób w kryzysie bezdomności i zagrożonych wykluczeniem społecznym. Codziennie wydawane są setki posiłków, które dla niektórych stanowią podstawę przetrwania. Jadłodajnia we Wrocławiu współfinansowana jest przez Gminę Wrocław. Łaźnia przy pl. Katedralnym 7 jest miejscem, gdzie najubożsi mogą znaleźć nie tylko możliwość skorzystania z gorącej kąpieli i otrzymać świeżą odzież, ale także wsparcie duchowe i po prostu chwilę rozmowy z kimś, kto wysłucha. Dzięki tej bezcennej pracy, tysiące historii życia otrzymuje szansę na odmianę. Gmina Wrocław wspiera także tę działalność