Chrześcijanie wychodząc naprzeciw potrzebom ludzi w kryzysie bezdomności, przygotowują świąteczne paczki – zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. To zwyczaj sięgający czasów apostolskich, dziś kontynuowany przez Caritas.

3000 paczek przygotowali wolontariusze w Parafialnych Zespołach w swoich lokalnych społecznościach, kolejny 1000 rozdany został na Ostrowie Tumskim w Wielką Sobotę. To szczególny dar wierzących, którzy dzielą się owocami Wielkiego Postu, darem serca składanym w postaci jałmużny wielkopostnej.

Błogosławiąc potrawy na wielkanocne stoły abp Józef Kupny powiedział:

– Pragnę serdecznie podziękować za dar serca i to dar, który regularnie powtarzamy. Każde Świętą są okazją do tego, byśmy się dzielili z tymi, którzy potrzebują naszej pomocy. Bardzo serdecznie dziękuję za okazywanie tej pomocy i okazywanie chrześcijańskiej miłości. Zbliżające się święta dla nas, w naszej polskiej tradycji to są święta, które spędzamy z bliskimi. Częstujemy się, przyjmujemy ich. I w tej radości religijnej, ale także i tej radości ze spotkań chcemy, żeby mieli swój udział także ci, którzy może nie mają gdzie zamieszkać. Dlatego dzielimy się radością zmartwychwstania Pana i wszystkim składam życzenia. Byście w radości przeżyli święta Wielkanocy. Niech zmartwychwstały Chrystus, który jest naszą nadzieją, da także tę nadzieję w wasze serca. Abyście z radością, w kręgu ludzi sobie życzliwych spędzili te Święta Wielkanocne. –

W każdej paczce znalazły się podstawowe artykuły spożywcze, które nie potrzebują termicznej obróbki. Przeznaczone są dla osób, które nie mają możliwość, by je przyrządzić,. Dla nich wielkanocnym stołem stanie się ławka w parku czy stolik w działkowej  altance. Dlatego otrzymali konserwy mięsne i rybne, serdelki, parówki, musztardę, czekoladę, herbatę, kawę, cukier oraz babkę świąteczną. Nie zabrakło też bochenka świeżego chleba. Koszt jednej paczki to ok. 100 złotych.