Lepiej jest dawać jałmużnę, aniżeli gromadzić złoto. Jałmużna uwalnia od śmierci i oczyszcza z każdego grzechu. Ci, którzy dają jałmużnę, nasyceni będą życiem.
Księga Tobiasza 12, 8-9

W okresie Wielkiego Postu Caritas organizuje akcję „Jałmużna Wielkopostna”. Zachęca w niej, by w tym szczególnym czasie zrezygnować z konkretnej przyjemności i złożyć ofiarę do specjalnej skarbonki. Są one rozprowadzane w parafiach, z których wierni zabiorą je do swoich domów i przez cały okres Wielkiego Postu będą je napełniać ofiarami dla potrzebujących.

Kampania jest połączona ze zbiórką środków na pomoc seniorom – grupie, która szczególnie ucierpiała w czasie epidemii.  W Środę Popielcową w wielu szkołach i parafiach zostanie rozpoczęta zbiórka do papierowych skarbonek, których w tym roku będzie prawie 350 tys. Akcja będzie prowadzona przez cały okres Wielkiego Postu oraz w następującym po nim Tygodniu Miłosierdzia. Finał zbiórki odbędzie się 11 kwietnia, w Niedzielę Miłosierdzia.

– Głównym celem akcji jest zwrócenie uwagi społecznej na los osób starszych i cierpiących w czasie pandemii oraz ich wsparcie dzięki datkom zbieranym do skarbonek oraz przekazywanym wpłatom. To także szczególne wezwanie do zainteresowania potrzebującymi, będącymi tuż obok nas, których w natłoku codziennych spraw tak często nie zauważamy. Akcja ma również wymiar duchowy – jałmużna jako znak miłosierdzia – i wpisuje się w charakter Wielkiego Postu, okresu wyrzeczeń, które mają przecież głęboki, ewangeliczny sens – mówi ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.

Poza pomocą osobom starszym organizatorzy akcji poświęcą w tym roku wiele uwagi kształtowaniu postaw miłości do bliźniego poprzez promowanie konkretnych działań, które mogą zostać zrealizowane przez każdego z nas w tym szczególnym czasie. W tym celu Caritas Polska będzie publikowała w każdą niedzielę Wielkiego Postu w swoich kanałach społecznościowych propozycje działań mających na celu realizację postawy miłosierdzia w praktyce (np. wolontariat, pomoc osobom wymagającym wsparcia w codziennych czynnościach czy kontakt z osobami samotnymi).

Miłosierdzie jest jedno

Tegorocznej akcji towarzyszy hasło „Czas Miłosierdzia”, które ma przypominać, że Wielki Post oraz następujący po nim Tydzień Miłosierdzia to szczególny okres w roku dla wszystkich chrześcijan. To czas, w którym szczególnie ważne jest dzielenie się sobą z innymi i dzielenie się tym, co mamy – zgodnie z zasadą, że prawdziwą wartość człowieka określa nie to, ile posiada, ale to, co może dać.

Jak naucza Papież Franciszek: „Dawanie jałmużny może się wydawać rzeczą prostą, ale musimy uważać, aby nie ogołocić tego gestu z wielkiej zawartej w nim treści. Termin „jałmużna” pochodzi z języka greckiego i oznacza właśnie „miłosierdzie”. Zatem jałmużna powinna nieść z sobą całe bogactwo miłosierdzia. A ponieważ miłosierdzie wyraża się na tysiące dróg i tysiące sposobów, to także jałmużna wyraża się na wiele sposobów, aby ulżyć trudnościom osób potrzebujących.”

Dla pełniących posługę miłosierdzia doświadczenie Bożego błogosławieństwa jest codziennością. Bóg obiecuje pełne błogosławieństwo dającym: „Wyciągnij rękę do ubogiego, aby twoje błogosławieństwo było pełne” (Syr 7,32). Obietnica jest jasna i wyraźna. Chrześcijanin jest wezwany do bycia na obraz Boży, na podobieństwo samego Boga. Miłosierny Ojciec nieustannie nam błogosławi, obdarowując deszczem łask. Nasze zadanie to wejście w ten strumień i obdzielanie nim innych, czyli błogosławienie.