Obchody Światowego Dnia Chorego to przypomnienie o niesieniu cierpiącym uśmiechu, pomocy i modlitwy. Ten dzień to też okazja do integracji, znalezienia otuchy w swoim codziennym trudzie i oddanie się chwili zapomnienia podczas wspólnego świętowania i oglądania występów artystycznych przygotowanych przez osoby chore i z niepełnosprawnościami.

Caritas Archidiecezji Wrocławskiej  obchody XXV Światowego Dnia Chorego rozpoczęła od Eucharystii we wrocławskiej Archikatedrze pod przewodnictwem ks. bpa Andrzeja Siemieniewskiego, w 11 rocznicę przyjęcia  sakry biskupiej.
Zebrani wspólnie pomodlili się za osoby dotknięte chorobami, za ich bliskich, którzy razem z nimi niosą ten codzienny trud, służąc im pomocom i ukojeniem, za wolontariuszy, szczególnie tych, którzy poświęcają swój wolny czas na pomoc chorym i cierpiącym, włączając się, m.in. w wolontariat hospicyjny, szczególne podziękowania za trud niesienia pomocy skierowane zostały do pracowników służby zdrowia, za ich odwagę i realizowanie powołanie.

Wierni, zebrani w Archikatedrze, jak i Ci, którzy z różnych względów nie mogli uczestniczyć w wydarzeniu, ale połączyli się z nami za pośrednictwem Radio Rodzina, zostali zachęceni do wpatrywania się, podziwiania, a przede wszystkim do naśladowania Najświętszej Maryi Panny, którą nazywamy Uzdrowienie chorych.

Rozpoczynając modlitwę ks. Dariusz Amrogowicz zachęcił, aby swoje intencje powierzać za wstawiennictwem św. Jadwigi: – Powierzamy się też pod szczególną opiekę świętej Jadwigi, która jest z nami w swoich relikwiach. Obchodzony w 750 lecie jej kanonizacji rok Jadwiżański jest specjalnym czasem w którym Jadwiga, matka i żona, księżna i przełożona zakonna, opiekunka ubogich i pocieszycielka chorych  wyprasza nam szczególne łaski.

Posłuchaj homilii pa Andrzeja Siemieniewskiego

Na zakończenie modlitwy ks. bp Andrzej SIemieniewski otrzymał życzenia i kosz kwiatów. “Nasz biskup” – tak mogą mówić o biskupie Andrzeju chorzy archidiecezji wrocławskiej, ponieważ to we wsponienieni Matki Bożej z Lurdes – dzień, który św. Jan Paweł II ustanowił Diem Chorego, otrzymał sakrę biskupią.

Po Eucharystii wiernym zostały rozdane obrazki z modlitwą za chorych do św. Jadwigi, które przez całą Mszę Świętą były złożone obok relikwiarza Śląskiej Księżnej.

W czasie, gdy artyści przygotowywali się do występów, osoby z niepełnosprawnościami, dotknięte chorobami wraz ze swoimi opiekunami, rodzinami oraz wolontariuszami przeszli do Auli PWT, gdzie po zjedzeniu gorącej zupy zostali zaproszeni na przedstawienie przygotowane przez Fundację Przyjazny Dom, pt.: . Podopieczni fundacji w przepiękny sposób zinterpretowali „Małego Księcia” wprowadzając publiczność w świat baśniowy, w którym zupełnie inaczej postrzega się rzeczywistość- może nawet bardziej wyraźnie? Na pewno z większą miłością i czułością!

Po spektaklu nasycenie pojawili się uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej Stowarzyszenie Św. Celestyna z Mikoszowa w programie artystycznym pt.: „Prosić o miłość”. Złożyły się na niego utwory wokalne oraz taneczne. Uczestnicy Warsztatu popisali się niezwykłym kunsztem i ogromnym talentem wyśpiewując m. in. piosenkę z musicalu „Nędznicy”.