Nawałnica, która 12 maja br.  przeszła przez Parafię  Ciepłowody sprawiła, że potok Ślęza Mała przepływający przez miejscowość wystąpił z brzegów. Kataklizm wyrządził poważne szkody, zalewając posesje, podtapiając domy i pozbawiając rodziny dorobku całego życia. To jedna z największych powodzi w historii Ciepłowód.  Straty są bardzo duże.

Nawałnica sprawiła że drogi zamieniły się w potoki błota i wody. To właśnie ziemia wymyta z pól spowodowała największe szkody. Kilkunastocentymetrowa warstwa mułu i błota zniszczyła podłogi. Wilgoć spowodowała uszkodzenie drzwi:

– Prosimy o drzwi, to usłyszeliśmy od mieszkańców Ciepłowód – relacjonuje Paweł Trawka, rzecznik wrocławskiej Caritas. – Każdy dom dotknięty kataklizmem ma zniszczone drzwi wejściowe, drzwi wewnątrz, zrujnowane podłogi oraz ściany, z których trzeba odkuć tynk aby osuszyć cegły – opisuje rzecznik.

Przed domami stoją zalane samochody, niektóre nadają się tylko do zezłomowania. Smutny widok to również sprzęt gospodarstwa domowego: lodówki, pralki, zmywarki, które stały na podłogach kuchni czy łazienek. Obecnie już nie nadają się do dalszej eksploatacji.

– W najgorszej sytuacji są rodziny niezaradne, gospodarstwa domowe, w których mieszkają osoby starsze i schorowane. Im potrzebna jest nie tylko pomoc materialna ale i organizacyjna. – opowiada ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. – Na miejscu zarówno władze gminy jak i proboszcz organizują sąsiedzkie wsparcie. Często spotkaliśmy się z postawą solidarności i współodpowiedzialności, poszkodowani sami mówili kto najbardziej ucierpiał – Idzie to nich, u nich jest jeszcze gorzej – mówili.

Pomoc do najbardziej poszkodowanych w nawałnicy w Ciepłowodach trafia za pośrednictwem Parafialnego Zespołu Caritas w Ciepłowodach.

– Wszystkich ludzi dobrej woli prosimy, aby  na miarę swoich możliwości włączyli się w zbiórkę środków finansowych przeznaczonych na usunięcie szkód powstałych w wyniku powodzi – apeluje ks. Dariusz Amrogowicz,. – W ten sposób realnie tworzymy sieć wzajemnej pomocy, tak, aby każda parafia mogła doświadczać różnych aspektów tworzenia tego, czym jest Caritas. Wspólne i solidarne wsparcie towarzyszą idei posługi miłosierdzia wobec najbardziej potrzebujących i poszkodowanych w wyniku katastrof naturalnych, czy innych wydarzeń losowych.  – dodaje.

Dzięki uzyskanym środkom pieniężnym planujemy:

• odremontować zniszczone pomieszczenia, w szczególności dofinansować wymianę podłóg, osuszenie, położenie tynków i odmalowanie ścian,
  • wymianę stolarki drzwiowej
  • zakup sprzętu gospodarstwa domowego uszkodzonego przez kataklizm.

Szkolne Koła Caritas w Archidiecezji Wrocławskiej zbierają środki czystości.

Ofiary pieniężne można przekazywać na rachunek bankowy Caritas Archidiecezji Wrocławskiej o numerze 69 1020 5242 0000 2502 0027 8143
z dopiskiem: POWÓDŹ.

Powódź w Ciepłowodach