Na terenie Domu Dziecka im. św. Mikołaja Caritas Archidiecezji Wrocławskiej w Kątach Wrocławskich, 18 czerwca br. odbył się V Festyn Integracyjny. Ten coroczny zwyczaj niesie za sobą wiele aspektów, jednym z najważniejszych jest integracja wychowanków, pracowników, osób zaprzyjaźnionych z placówką, wolontariuszy oraz społeczności lokalnej – zarówno tej bliższej, jak i tej dalszej. Wszystko odbyło się w atmosferze dobrej zabawy, uśmiechu i ogromnej serdeczności.

dsc_0035_400

Inaugurację poprowadziły Agnieszka Suska – Dyrektor Domu Dziecka w Kątach Wrocławskich wraz z Olgą Tomaszewską – Zastępcą Dyrektora, które w imieniu swoim, dzieci oraz pracowników przywitały przybyłych gości: Kamila Zielińskiego – Wicewojewodę Powiatu Wrocławskiego, Arletę Szmigielską – Dyrektora Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie we Wrocławiu, Magdalenę Kuźnicką – Zastępcę Dyrektora Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie we Wrocławiu, Macieja Badorę – Prezesa Zarządu Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, Małgorzatę Prus – Sędziego Sądu Rejonowego w Środzie Śląskiej, Józefa Kmonk – Kierownika Zespołu ds. Zarządzania Kryzysowego Powiatu Wrocławskiego, Marcina Seretnego – Dyrektor a Centrum Opieki CAW
w Małkowicach oraz przedstawicieli Santander Consumer Bank.

img_0650_400

Po zakończeniu części oficjalnej całego spotkania wychowankowie placówki zaprezentowali swoje talenty. Grupa artystyczna rozpoczęła od teatralnego wystąpienia pt. „Kopciuszek-nowoczesna wersja”. Pełne humoru, dowcipu, ale i przesłania przedstawienie zdobyło gromkie brawa publiczności. Następnie grupa taneczna pod okiem profesjonalnego trenera Zumby, Pani Matyldy Jałowiec, zaprezentowała swoje talenty. Zakończeniem występów był Mini Talent Show w wykonaniu wokalnym, a także pokaz akrobatyki gimnastycznej, który zaprezentowali członkowie Uczniowskiego Klubu Sportowego „Kopernik” z Wrocławia.

W czasie, gdy artystyczne występy dobiegły końca na wszystkich uczestników festynu czekały specjalnie przygotowane stanowiska, gdzie każdy mógł znaleźć rozrywkę dopasowaną do swoich upodobań. Warsztaty florystyczne przygotowane przez profesjonalnych florystów: Panią Barbarę Niezgodę oraz ze Szkoły Medyk w Jaworze, które zaskarbiły sobie uwagę zarówno dzieci jak i dorosłych. Powstałe kompozycje kwiatowe cieszyły oczy wszystkich zgromadzonych. Stanowisko sekcji artystycznej prowadzone przez pracowników Domu Dziecka i wolontariuszy z Publicznego Gimnazjum Dwujęzycznego nr 12 w Wałbrzychu przyciągnęło wszystkie wrażliwe dusze – malowanie twarzy, ręczne robienie biżuterii, zabawy w masie solnej, bańki mydlane i dmuchanie balonów to tylko kilka propozycji z bogatego wachlarza animacji, jakie miały miejsce. Dla tych bardziej strudzonych i szukających odpoczynku przygotowano kącik z grami planszowymi, a najmłodszych słuchaczy można było zastać na warsztatach z bajkoterapii. Najstarsze grono wychowanek chętnie korzystało z zabiegów pielęgnacyjnych na dłonie i paznokcie w wykonaniu profesjonalnych stylistek paznokci.

img_0558_400

W trakcie całej imprezy nie zabrakło grillowanych przysmaków i słodkości, które w dużym stopniu zostały przygotowane przez samych wychowanków oraz pracowników placówki.

Wiele atrakcji zapewniły także służby mundurowe, a w tym Ochotnicza Straż Pożarna
z Małkowic, Państwowa Straż Pożarna nr 4 w Kątach Wrocławskich oraz funkcjonariusze
z Komisariatu Policji w Kątach Wrocławskich łącznie z Komisarzem Lwem. Pokazy sprzętu, wozów służbowych i ratowniczych [ zajęcia z pierwszej pomocy wzbudziły olbrzymi entuzjazm wśród zgromadzonych gości.

Podczas Festynu nie zabrakło także sportowych emocji. Wychowankowie i goście rozegrali pod okiem trenerów mecze piłki nożnej i siatkowej. Rywalizacja była bardzo zacięta, ale przebiegała
w atmosferze fair play i dostarczyła wielu pozytywnych sportowych wrażeń. Zwycięskie drużyny zostały uhonorowane nagrodami, pucharami i dyplomami.

img_0555_400

Ogrom wrażeń, emocji i pozytywnej energii towarzyszył wszystkim uczestnikom w trakcie trwania całego festynu. Pogoda, choć spłatała małego psikusa nie zabrała radości z zabaw, animacji, zawodów i wspólnie spędzonego czasu.