Tradycyjnie celem prowadzonych zbiórek  żywności ph. “Tak, Pomagam”  jest pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych w przechowywaniu, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, płatki kukurydziane, olej, konserwy, herbata, słodycze, itp., aby przygotować świąteczne paczki bożonarodzeniowe i wielkanocne dla potrzebujących oraz na potrzeby placówek Caritas.

Mając na uwadze ludzi potrzebujących na terenie całego kraju uprzejmie zapraszamy do udziału w Zbiórkach żywności, które prowadzone są w centrach handlowych i sklepach spożywczych na poziomie lokalnym, które wyrażają zgodę na ich przeprowadzenie tuż przed świętami Wielkej Nocy i Bożym Narodzeniem.

Ubiegłoroczna „bożonarodzeniowa” XI Zbiórka żywności przeprowadzona okazała się być rekordową, bo zebrano ponad 1 300 000 kg żywności w Polsce. Warto, aby tegoroczna „bożonarodzeniowa” zbiórka była równie owocna.