Zawody bez rywalizacji, same złote medale, ale też często wielki trud i wysiłek. XI Dolnośląski Dzień Treningowy Programu Aktywności Motorycznej Olimpiad Specjalnych, który odbył się 28 października w Dobroszycach był okazją do sprawdzenia umiejętności i zaprezentowania swoich możliwości przez osoby dotknięte różnorodnymi niepełnosprawnościami.

_dsc8635_400

Gościnna Hala Sportowa w Dobroszycach stała się w czwartek, 28 października areną sportowych zmagań przede wszystkim z własnymi ograniczeniami. XI Dolnośląski Dzień Treningowy Programu Aktywności Motorycznej Olimpiad Specjalnych pod honorowym patronatem Jego Ekscelencji Księdza Arcybiskupa Józefa Kupnego, Metropolity Wrocławskiego został opracowany tak, by uczestnicy niemogący rywalizować z innym
ze względu na swoje ograniczenia fizyczne bądź intelektualne brali udział w konkurencjach, z których każda nawiązuje do konkretnej dyscypliny lub aktywności oficjalnego programu sportowego Olimpiad Specjalnych.
W zawodach uczestniczyło ponad 120 osób z niepełnosprawnościami reprezentujących poszczególne Kluby Olimpiad Specjalnych z terenu całego Dolnego Śląska.

_dsc8615_400

Dzień Treningowy zainaugurowała uroczysta parada wszystkich sportowców i opiekunów, którzy prezentowali się przed gośćmi honorowymi. W tym roku z radością przywitany został wojewoda dolnośląski, Paweł Hreniak, który po raz pierwszy uczestniczył w tej imprezie.  W ramach 30-lecia Olimpiad Specjalnych Polska przedstawiciel Komitetu Krajowego, Andrzej Myśliwiec wręczył medale zasłużonym działaczom z Dolnośląska, którzy propagują sport, jako formę terapii i rozwoju wśród osób z niepełnosprawnościami. Nie zabrakło również uroczystego wniesienia flagi Olimpiad Specjalnych oraz występu artystycznego.

matp_2016_5_400

„Pragnę zwyciężyć, lecz jeśli nie będę mógł zwyciężyć, niech będę dzielny w swym wysiłku” to słowa przysięgi, którą złożyli wszyscy sportowcy na zakończenie ceremonii rozpoczęcia igrzysk.

Na zawodników czekało 25 stanowisk, przy których sędziowie wspierali, ale również oceniali poziom wykonania ćwiczeń- dyscyplin sportowych.  Każde stanowisko było przygotowane dla jednej z 25 konkurencji. W śród nich były, m.in. pełzanie, czołganie, przechodzenie przez tunel, pokonanie ławeczki gimnastycznej, slalom
na wózku, pokonanie nierównego podłoża – długiego chodnika, pod którym ułożone zostały przeszkody tworzące wypukłości i nierówności podłoża o różnym kształcie i miękkości.

matp_2016_2_400

Każdy z uczestników został udekorowany złotym medalem, dlatego, że nie jest to program rywalizacji sportowej, brak jest w nim przepisów ściśle wytyczających przebieg zawodów, nie ma systemu nagradzania
za kolejne miejsca a zawodnicy mogli wykorzystywać zaadoptowany do ich potrzeb sprzęt, pomoc terapeuty
i dostosowywać przepisy tak, aby pozwoliły one każdemu uczestnikowi brać udział w poszczególnych przejawach aktywności motorycznej i maksymalnie demonstrować swoje możliwości.