1 mln zł przekazali wierni archidiecezji wrocławskiej podczas zbiórek w parafiach organizowanych w Środę Popielcową i I Niedzielę Wielkiego Postu. To rekordowa kwota, dzięki której do dziś niesiemy realną pomoc w Ukrainie oraz tym, którzy się chronią w Polsce.

35 Tirów oraz kilkadziesiąt mniejszych pojazdów i oraz karetki wyjechały na Ukrainę. Każda wypełniona była darami.  Przez pierwsze dwa miesiące, marzec i kwiecień, co drugi dzień z Wrocławia wyjeżdżał samochód ciężarowy z pomocą humanitarną.

300 ton różnego rodzaju darów wysłaliśmy na Ukrainę. Była tam żywność, środki higieniczne, artykuły chemiczne, środki medyczne, baterie, agregaty prądotwórcze, materace, pościel i śpiwory, wózki dla dzieci i wiele innych, wyselekcjonowanych artykułów, Szacujemy że ich wartość to koło 1 200 000 zł

1000 wolontariuszy włączyło się w różnorodne działania pomocowe na rzecz Ukraińców organizowane przez Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. Niezwykle istotne było sortowanie i pakowanie darów, aby na Ukrainę jechały tylko rzeczy potrzebne. Każdorazowo pytaliśmy odbiorców z Ukrainy co jest im potrzebne na miejscu.

5878 uchodźców z Ukrainy uzyskało wsparcie W CENTRUM POMOCY UCHODŹCOM Z UKRAINY Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. Przychodząc mogą spotkać się z siostrami, które prze lata pracowały na Ukrainie i wypowiedzieć a często wypłakać swoje tęsknoty nadzieje i bóle.

310 tys. zł to wartość przekazanej za pośrednictwem kart podarunkowych pomocy dla chroniących się we Wrocławiu. Środki te, mają im pozwolić na zakup najbardziej potrzebnych artykułów, których nie otrzymują w punktach pomocowych takich jak świeże owoce, warzywa, czy nabiał. Mogą również zaspokoić bardzo osobiste potrzeby.

200 wolontariuszy było zaangażowanych w obsługę Caritas Galaktyka – noclegowni dla mam z dziećmi przejeżdżających przez Wrocław. 24 godziny na dobę wolontariusze z wielką troską opiekowali się uchodźcami i szukali dla nich stałych miejsc zakwaterowania, pomagali w transporcie czy znalezieniu pracy. Przez 2 miesiące z tego miejsca skorzystało 200 osób.

200 tys zł przekazał osobiście abp Józef Kupny podczas spotkania z abp. Mieczysławem Mokrzyckim, metropolitom lwowskim na pomoc ofiarom wojny. Partnerskie relacje i historyczna bliskość Wrocławia i Lwowa nie mogły pozostać bez konkretnych gestów solidarności z udręczoną Ukrainą.