W dniach 25 i 26 marca 2022 roku (piątek, sobota) w godzinach 12:00 – 20:00 w piątek oraz w sobotę w godzinach 10:00 – 20:00 lub do zamknięcia sklepu, Caritas w całej Polsce  organizuje w supermarketach, sieciach handlowych i sklepach osiedlowych dwudziestą zbiórkę żywności pod hasłem „Tak, POMAGAM!” Do jej przeprowadzenia potrzebni są wolontariusze!

– Gdy pomagamy uciekającym przed wojną Ukraińcom wielu naszych rodaków wciąż doświadcza ubóstwa i biedy – nie możemy o nich zapominać – apeluje ks. Dariusz Amrogowicz, Dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. W tym roku nasza Caritas przygotuje 1000 paczek dla osób w kryzysie bezdomności i zagrożonych wykluczeniem społecznym, które przekażemy na Wielkanocne stołu naszym stałych podopiecznych – deklaruje dyrektor.

Aby wypełnić to zobowiązanie i nie pozostawić bez pomocy naszych rodaków wolontariusze będą zbierali artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwe w przechowywaniu, z których najuboższe rodziny i placówki Caritas przygotują świąteczne posiłki.

Obecna sytuacja spowodowała, że wielu dotychczasowych wolontariuszy uczestniczy w akcjach na rzecz uchodźców i nie udaje się przygotować pełnych składów do obsługi wszystkich sklepów. Dlatego apelujemy i prosimy o zgłaszanie możliwości włączenia się w tę formę pomocy. Chętni proszeni są o zgłaszanie się pod nr telefonu 662 217 292.

Sklepy to Biedronka: pl. Konstytucji 3 Maja, Borowska 114, Armii Krajowej 37 i Krynicka 1, Lidl Hubska. Czekam na wasze zgłoszenia przyjęcia dyżurów na sklepie.

Wielkanocna zbiórka „Tak, Pomagam!” prowadzona będzie m.in. w sklepach sieci Biedronka, Lidl, Carrefour, Kaufland, Netto i wielu innych. Do koszy, które będą ustawione za linią kas najlepiej włożyć cukier, olej, kaszę, ryż, makaron, czekoladę, ciastka, cukierki, herbatę, kawę, itp.

Święta Wielkiej Nocy, podobnie jak Boże Narodzenie, to bardzo ważny czas, kiedy każdemu człowiekowi potrzebna jest bliskość drugiego człowieka. Za pomocą prostego gestu można pokazać ludziom, którzy z różnych życiowych powodów znaleźli się w ciężkiej sytuacji, że nie są sami.

Jubileuszowa XX Zbiórka żywności w końcu będzie mogła odbyć się z udziałem Wolontariuszy, którzy od dawna czekali, aby móc ponownie spotykać się z wielką łaskawością osób robiących zakupy.

Liczymy na duży odzew, bo chcemy dotrzeć z pomocą do jak największej liczby osób niedożywionych i żyjących w ubóstwie. Tak, aby każdy mógł cieszyć się wielkanocnym śniadaniem. Te Wielkanocne na święta będą szczególne, bo w wielu polskich domach, będziemy je spędzać w obecności ukraińskich barci i sióstr.