Od 27. lat Caritas w całej Polsce wspiera dzieci i młodzież  w ramach akcji Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom rocznie rozprowadzając ponad 2 mln świec w całym kraju. Pozyskane ze sprzedaży środki wykorzystujemy na dofinansowanie letniego wypoczynku najmłodszych. W roku 2019 z tego wsparcia w naszej archidiecezji skorzystało 850 dzieci, w obecnym, pomimo sytuacji pandemicznej było ich 370.  Połowa środków zostaje również w parafii wspierając lokalne dzieła na rzecz ubogich. Jest to możliwe tylko dzięki wielkiemu  zaangażowaniu Księży Proboszczów i ofiarności wiernych. Chcemy kontynuować to szlachetne dzieło również w tym roku i rozprowadzić możliwie najwięcej świec, które dla wielu osób, szczególnie samotnych i starszych, są jasnym znakiem Bożonarodzeniowej radości i uczestnictwa we wspaniałym dziele całego polskiego Kościoła.

Dlatego Caritas Archidiecezji Wrocławskiej w tym roku prosi księży Proboszczów o wyrozumiałość i zachęca do wcześniejszego rozpoczęcia akcji Wigilijnego Dziełom Pomocy Dzieciom. Już w październiku do Księży Proboszczów trafią świece Caritas. Prosimy, aby ich dystrybucję podjąć  jak najwcześniej ze względu na nasilające się obawy związane z rozwojem sytuacji pandemicznej w okresie jesienno – zimowym.