Po raz piąty w Katolickiej Szkole prowadzonej przez wrocławską Caritas w Kotowicach spotkali się mali wykonawcy utworów religijnych. V Międzyszkolny Konkurs Piosenki Religijnej wyłonił zwycięzców w trzech kategoriach. Była to okazja do zaprezentowania umiejętności artystycznych i przekazania duchowych treści, które obecne są w chrześcijańskim śpiewie.

>> Kliknij aby obejrzeć całą galerię <<

_dsc1315_1200

Ponad 70 małych artystów dzieliło się dziś swoimi talentami. Śpiewali, grali na instrumentach ale też modlili się.. śpiewem. Dla konkursowego Jury wyłonienie zwycięzców okazało się bardzo trudne ponieważ poziom  przygotowania i osobiste umiejętności były na bardzo wysokim poziomie. Dziecięcy  śpiew trafiał prosto w serca obecnych. Kryteria oceniania zostały przez organizatorów bardzo skrupulatnie określone. Pod uwagę była brana czystość wykonania, rytmiczność i melodyjność, prezencja na scenie czy zapamiętanie tekstu. Dodatkowe punkty mogli zdobyć uczniowie grający na instrumentach muzycznych. Wysoki poziom spowodował wprowadzenie subiektywnego kryterium jakim było odczuwanie w wykonaniu ducha modlitwy.

carita_piosenka_2_1200

Wykonawcy zostali podzieleni na trzy kategorie: Zespół klas I – III, Soliści klas IV – VI, oraz zespół klas IV – VI. W poszczególnych kategoriach zwyciężyli:

Zespół klas I – III : Zespół SP Siechnice z piosenką: „Podaruj mi swój czas”

Soliści klas IV – VI: Marek Kukla (SP Polakowice) z piosenką: „Ofiaruję Ci”

Zespół klas IV – VI : duet SP Polakowice z piosenką: „Chlebie najcichszy”

oraz chór KSP Kotowice „Pobłogosław Ojcze”

Wykonawcom serdecznie gratulujemy.

carita_piosenka_1_1200